5 Sebab Perniagaan Fotografi Gagal !!!

Photo by Will Milne on Pexels.com
black dslr camera mounted on black tripod
Photo by PhotoMIX Ltd. on Pexels.com

Menjadi jurugambar dan memulakan perniagaan fotografi tidak semudah itu. Anda boleh menjadi jurugambar terbaik di dunia, tetapi jika anda tidak tahu berapa banyak untuk mengenakan bayaran untuk fotografi atau bagaimana untuk mendapatkan pelanggan fotografi, atau tidak mahir dalam pemasaran fotografi, perniagaan anda mungkin gagal. Saya telah memiliki perniagaan gambar saya selama lebih dari 10 tahun dan saya telah melihat banyak jurugambar telah menutup perniagaan mereka. Pada pendapat saya ini adalah lima sebab utama perniagaan fotografi gagal. Walaupun ini bukan senarai yang merangkumi semua, memahami cara menavigasi lima masalah ini akan membantu anda membuat perniagaan anda sendiri yang berjaya.


Kurangnya pemahaman tentang wang yang terlibat – kedua-dua kos permulaan dan harga fotografi

Adakah anda sudah mempunyai kamera profesional? Bagaimana dengan lensa yang betul untuk jenis fotografi yang anda tawarkan? Ini boleh jadi mahal. Kemudian anda perlu mempertimbangkan bagaimana anda akan harga perkhidmatan anda. Anda tidak akan membuat apa-apa wang jika anda terus memberikan perkhidmatan percuma kepada keluarga dan rakan-rakan. 

abundance achievement bank banknotes
Photo by Pixabay on Pexels.com

Tentukan berapa banyak wang yang anda perlukan untuk mengisi dan membuat untuk menampung perbelanjaan anda sendiri dan bayar diri anda untuk pekerjaan itu, kemudian hargai perkhidmatan anda dengan sewajarnya.


Tidak mempunyai blog untuk perniagaan fotografi anda 

Fikirkan blog anda sebagai kesan pertama. Bukan sahaja cara klien berpotensi untuk melihat kerja anda, ini adalah cara mereka mengenali dan mempercayai anda sebelum menyewa anda. 

Pastikan anda memaparkan gambar terbaik anda dengan mudah untuk menavigasi kategori. Dan jangan lupa teks itu. Penting untuk mempunyai kandungan yang berkualiti dan untuk menghantar secara teratur. Blogging memerlukan masa dan sering menjadi sebab mengapa banyak jurugambar mengabaikannya. 

alphabet arts and crafts blog conceptual
Photo by Pixabay on Pexels.com

Terdapat begitu banyak perkara lain yang menuntut masa dan perhatian anda dalam perniagaan fotografi anda, apalagi kehidupan peribadi anda. Jika anda mencari penyelesaian atau hanya mahu melompat memulakan usaha blog anda, lihat Program Langganan Bulanan Blog Post Pra-Ditulis oleh  Jurugambar. Anda akan mendapat 4 jawatan blog yang ditulis sebelum dihantar ke e-mel anda setiap bulan. Ketahui lebih lanjut dengan  mengklik di sini . 


Tidak memilih niche dan mengenal pasti klien ideal anda

Apa jenis fotografi yang terbaik untuk anda, dan apa yang paling popular di sekitar kawasan anda? 


E-Book Rahsia Buat Duit Dengan Kamera Anda

Dapatkan E-Book Rahsia Buat duit Dengan Kamera Anda Ringkasan Kandungan * Jenis Fotografi * Informasi Teknikal * Ciri-ciri stok gambar terbaik * Editing gambar stok terbaik * Setup akaun bank anda * Lagi tips

10.00RM


Pilih satu genre dan tahan dengannya. Lebih mudah untuk menyempurnakan gaya dan pasaran tertentu kepada satu kumpulan tertentu daripada cuba cuba merayu kepada semua orang sekaligus. 

man carrying backpack taking photo using dslr camera
Photo by Hassan OUAJBIR on Pexels.com

Sebagai contoh, fotografi perkahwinan memerlukan satu set kemahiran yang berbeza daripada seorang jurugambar kanan sekolah tinggi dan tentu saja pelanggan juga berbeza. Anda perlu belajar seberapa banyak yang anda boleh mengenai niche yang anda pilih dan sangat sukar jika minat anda dibahagikan. 

Bukankah anda agak “hebat” pada satu jenis fotografi daripada “biasa-biasa saja” pada dua? 

Fokus pada satu bidang, mengkhususkan di dalamnya, menguasainya dan kemudian menambah kawasan lain yang anda mampu. Petunjuk ini adalah baik untuk mempelajari platform media sosial yang membawa saya ke hujung seterusnya.


Tidak menggunakan media sosial

Ini salah satu cara paling mudah untuk mendapatkan publisiti percuma; semua yang diperlukan adalah masa yang kecil untuk mula membuat laman facebook anda, dan kemudian sedikit masa setiap minggu untuk memastikan ia dikemas kini. Kemas kini dengan kerap, dan ingat untuk berinteraksi dengan pelanggan dan peminat anda. 

apple applications apps cell phone
Photo by Tracy Le Blanc on Pexels.com

Anda boleh menggunakan media sosial untuk mengemas kini pengikut dan pelanggan anda mengenai projek baru yang telah anda kerjakan atau menawarkan diskaun istimewa pada perkhidmatan dan juga sebagai cara untuk mengumpul alamat e-melnya supaya anda boleh memasarkannya dengan e-mel. 

Semak template e-mel jurugambar kami yang merupakan penyelamat masa yang hebat. Seperti yang saya nyatakan bermula dengan satu platform, sama ada Instagram atau facebook dan benar-benar dapat mengetahui cara menggunakan platform dan menguasainya dan kemudian beralih ke yang seterusnya. 


Tidak merancang untuk musim yang perlahan 

Saya akan jujur ​​dengan anda ini adalah kesilapan yang saya buat dan yang saya lihat banyak jurugambar membuat. Mereka tidak menyedari bahawa sangat sukar untuk mempunyai pelanggan yang mantap sepanjang tahun. 

landscape photography of snow pathway between trees during winter
Photo by Simon Matzinger on Pexels.com

Bagi sesetengah jurugambar, musim panas perlahan kerana iklim dan bagi yang lain ia adalah musim sejuk (Kawasan beriklim 4 musim) yang melambatkan mereka. Anda perlu bersedia untuk itu lebih awal daripada masa. 

Ini mungkin bermakna anggaran wang anda lebih baik dan merancang untuk masa yang lambat. Atau mungkin bermakna mencari cara tambahan untuk membawa pendapatan dengan perniagaan fotografi kami, seperti mengajar fotografi kepada anak-anak atau orang dewasa 

Sekiranya mengajar bukanlah perkara anda, semak postingan ini dengan lebih banyak idea mengenai cara membuat wang dengan fotografi.


Tidak mencipta Jenama

Apabila orang melihat karya anda, anda mahu mereka tahu bahawa anda berada di belakang lensa. Walaupun mencipta gaya fotografi tersendiri anda pasti dapat membantu, mewujudkan jenama benar-benar akan membawa bulatan perniagaan anda. 

Ini termasuk logo, laman web atau blog, dan profil media sosial yang semuanya kelihatan dan terasa sama – termasuk konsisten dalam font, warna, dan gaya keseluruhan.

turned on gray laptop computer
Photo by rawpixel.com on Pexels.com

Akhirnya, jangan berkecil hati! Jika anda mempunyai kesemua lima masalah biasa yang digambarkan, anda sudah berada dalam perjalanan untuk memiliki perniagaan fotografi yang berjaya.

Ingatlah !! ia tidak begitu mudah kerana hanya berbakat di belakang lensa. Anda perlu memakai topi yang berbeza, tetapi pada akhirnya semuanya akan berbaloi.

Follow & Subscribe Newsletter


Berkaitan

Rujukan: 5 Reasons Photography Businesses Fail