Bagaimana Menggunakan DSLR untuk Menghasilkan Video Yang Berkualiti Tinggi ?

Photo by rawpixel.com on Pexels.com
black dslr camera
Photo by rawpixel.com on Pexels.com

 

Jika anda seperti banyak jurugambar profesional, anda mungkin mendapati bahawa lebih ramai pelanggan bertanya jika anda juga boleh melakukan video untuk mereka apabila anda berada di tempat melakukan pemotretan. 

Video boleh menjadi “dunia baru yang aneh” dan anda mungkin menyampaikan beberapa peluang yang baik. DSLR yang paling moden cukup kompeten dalam menembak video, dan anda boleh menggunakannya untuk membuat produksi industri dan komersil yang sesuai untuk digunakan pada fungsi korporat, dalam persembahan jualan, sebagai alat bantuan latihan dan sebagai tempat promosi di YouTube. Jadi terdapat peluang untuk memperluaskan perkhidmatan anda dengan memasukkan video.

Tidak syak lagi, video menembak dengan DSLR boleh menjadi lebih rumit daripada menembak masih, tetapi anda boleh mencapai hasil yang indah, kreatif dengan mengikuti beberapa garis panduan mudah. 

Dan, sementara anda boleh menambah gear yang berkaitan dengan video dari semasa ke semasa, anda boleh membuat beberapa pelaburan awal, cukup sederhana dan masuk ke dalam pengeluaran video tanpa perlu memecahkan bank. 

Jika anda seorang pengguna membaca artikel ini dan anda sedang mempertimbangkan untuk membeli pemikiran DSLR anda boleh menggantikan camcorder anda untuk menembak acara keluarga, jangan repot-repot – camcorder adalah lebih sesuai untuk “kenangan keluarga” jenis video. 

Walaupun saya menumpukan perhatian kepada video menembak dengan DSLR Nikon (sejak saya menangkap Nikon), artikel di bawah digunakan untuk menangkap video dengan mana-mana jenama DSLR.

Nikon-D800-Video-Setup
D800 saya rigged dengan Rode VideoMic Pro dan iDC System Zero follow focus. Cengkaman pistol Manfrotto 327RC2 dipasang pada slider kamera FLT Cinevate.


1) Adakah DSLR anda alat yang sesuai untuk tugasan video yang dicadangkan?

Ini adalah soalan pertama yang anda perlu tanya diri anda sebelum menerima apa-apa tugasan video. Secara umum apa-apa tugasan di mana anda akan menembak orang yang bergerak di tempat kejadian (seperti perkahwinan misalnya), terutamanya jika autofocus perlu dikekalkan pada individu tertentu apabila mereka bergerak ke arah atau jauh dari kamera, ia tidak sesuai untuk DSLR gunakan, dan akan ditembak terbaik dengan kamera video profesional. 

Ini kerana tumpuan auto pada kebanyakan DSLR adalah lambat, agak tersentak, sering memburu banyak, dan berisik. Bunyi yang boleh didengar dari motor yang memfokuskan pada badan kamera dan / atau kanta akan dihantar dengan mudah ke rakaman anda … dan ia boleh menjadi kesakitan untuk mencuba dan menapis. 

black dslr camera on white surface
Photo by Pixabay on Pexels.com

Selain itu, kanta yang digunakan pada DSLRs tidak mempunyai fungsi zum kuasa supaya ia adalah rumit untuk digunakan jika banyak zum masuk / keluar diperlukan dalam rakaman.

Tugasan video yang sesuai dengan DSLR anda adalah ketika anda akan menjadi penggambaran subjek di mana pemisahan yang jelas dari latar belakang yang diingini, di mana anda sedang menembak adegan statik atau adegan di mana satah fokus subjek tidak berubah dengan ketara, dan di mana luas , gerakan panning yang cepat dengan kamera tidak diperlukan.

 


2) Memilih saiz bingkai dan kadar bingkai

Kamera DSLR anda akan mempunyai pelbagai saiz bingkai dan kadar bingkai untuk dipilih. Majoriti pelanggan yang saya telah bekerja dengan lebih suka saiz bingkai 1920 x 1080, ditembak sama ada pada 24 fps atau 30 fps. 

Ini membolehkan video untuk menangkap tahap terperinci yang tinggi dan kelihatan sangat profesional apabila dipaparkan pada monitor yang besar, atau diproyeksikan pada mesyuarat dan persidangan. Sekiranya anda bercadang untuk mengintegrasikan apa-apa jenis pergerakan kamera ke dalam pengeluaran anda (lebih banyak pada kemudiannya di dalam artikel) saya akan mencadangkan menembak pada 30 fps kerana ia akan membantu gerakan kamera yang dihasilkan kelihatan lebih lancar daripada jika ditembak pada 24 fps. 

Jelas sekali jika kamera anda boleh menembak 1920 x 1080 pada 60 fps yang lebih baik … walaupun anda akan menggunakan kad memori dengan cepat di laman web dan masa penyuntingan / pengeluaran anda akan meningkat secara dramatik kerana saiz fail.

 


3) Memadan kelajuan pengatup dan kadar bingkai

Untuk mendapatkan rakaman video yang baik dan lancar apabila gerakan yang ditangkap kelihatan “semulajadi”, anda perlu memadankan kelajuan pengatup dan kadar bingkai anda dengan sewajarnya. Ini bermakna menggunakan kelajuan pengatup 1/50 jika menembak pada 24 fps, 1/60 ketika merakam pada 30 fps, atau 1/125 ketika merakam pada 60 fps. 

black camera lens
Photo by Steve Johnson on Pexels.com

Anda juga boleh menggunakan tetapan pengatup anda untuk mencapai kesan kreatif yang berbeza. Contohnya, penangkapan pada kelajuan pengatup perlahan akan menambah lebih kabur pada rakaman anda dan boleh menjadikannya kelihatan lebih subdued atau “impian”, sementara menggunakan kelajuan shutter yang lebih cepat dapat memberikannya lebih tajam, kadang-kadang “merasakan” atau merasakan yang sibuk. 

Mengintip atau menggerakkan kamera anda semasa menggunakan kelajuan pengatup yang lebih perlahan / lebih cepat ini akan cenderung menguatkan kesannya. Untuk majoriti video klien korporat, kelajuan pengatup / bingkai laju pengatup standard digunakan.

 

Sumber:

How to Use a DSLR to Shoot High Quality Videos? : https://photographylife.com/how-to-use-a-dslr-to-shoot-videos