Bagaimana Cara – Cara Memulakan Perniagaan Fotografi ?

Photo by PhotoMIX Ltd. on Pexels.com
close up of camera
Photo by Marc Mueller on Pexels.com

Banyak blogger bekerja keras untuk belajar bagaimana menggunakan kamera mereka , dan mendapati bahawa mereka mempunyai hadiah sebenar untuk fotografi. 

Ia adalah perkembangan semula jadi untuk berfikir tentang membuat wang dengan kemahiran tersebut. Tetapi hanya mempunyai kamera tidak cukup jika anda ingin memulakan perniagaan fotografi profesional .


CARA MEMULAKAN PERNIAGAAN FOTOGRAFI

Jika anda seorang jurugambar yang bercita-cita tinggi, bersedia untuk membuat terjun ke dalam industri fotografi, tetapi tidak tahu di mana untuk bermula, saya akan menjelaskan sedikit tentang cara memulakan perniagaan fotografi anda sendiri.


1. MEMBINA PORTFOLIO ANDA

Tentukan jenis fotografi yang anda mahu lakukan. Cari ceruk anda dan buat portfolio di sekelilingnya. Untuk membina portfolio yang kukuh, anda perlu tahu cara menguasai kamera anda . Sekiranya anda berjaya, anda perlu mempunyai lebih daripada pengetahuan asas sahaja.

Anda perlu memahami cahaya, dan bersedia untuk bekerja dalam apa jua persekitaran, termasuk situasi cahaya rendah. 

time lapse photography of body of water at nighttime
Photo by James Wheeler on Pexels.com

Saya tahu ada banyak yang perlu dipelajari, tetapi untuk membezakan diri anda dari jurugambar purata di kawasan anda, anda perlu dapat mengawal cahaya yang ada dan menguasai kilat kamera luar.

Anda perlu menentukan gaya dan teknik penyuntingan anda. Adakah anda suka imej yang lembut dan lapang, atau yang berani dan berbeza? 

E-Book Rahsia Buat Duit Dengan Kamera Anda

Dapatkan E-Book Rahsia Buat duit Dengan Kamera Anda Ringkasan Kandungan * Jenis Fotografi * Informasi Teknikal * Ciri-ciri stok gambar terbaik * Editing gambar stok terbaik * Setup akaun bank anda * Lagi tips

10.00RM

Anda pelanggan akan menempah anda untuk gaya dan visi anda, jadi pastikan anda mencipta jenama yang kukuh dan konsisten. Adalah penting untuk mewujudkan portfolio yang konsisten.


2. BUAT LAMAN WEB

Sekiranya anda memikirkannya, di manakah semua orang akan mencari jurugambar di kawasan itu? Anda betul, dalam talian menggunakan telefon atau komputer mereka. 

Jadi, mewujudkan jenama yang kuat adalah penting. Sekiranya anda ingin kelihatan profesional, laman web adalah satu kemestian. Pelanggan prospektif anda ingin melihat portfolio anda sekarang dan mendapat gambaran kerja anda. Laman web anda adalah platform yang hebat untuk mempamerkannya. Itulah yang ingin dilihat oleh pelanggan anda.

apple computer desk laptop
Photo by Pixabay on Pexels.com

Fikirkan tentang apa yang anda mahu warna penjenamaan anda menjadi dan fokus pada mencipta pengalaman klien yang hebat dari klik pertama. Terdapat beberapa “mesti ada” apabila membina laman web anda. Antara perkara yang perlu dipertimbangkan ialah:

 • Mengenai saya. Pelanggan anda ingin tahu siapa anda dan apa yang anda kelihatan seperti, jadi pastikan untuk memperkenalkan diri anda dan mempunyai gambar baru-baru ini mengenai anda tentang laman Mengenai Saya .
 • Testimoni. Testimoni adalah cara terbaik untuk mengenakan kepercayaan. Adalah penting bahawa pelanggan anda mempercayai anda dengan menangkap momen-momen istimewa mereka.
 • Maklumat perhubungan. Jadikannya mudah bagi pelanggan anda untuk menghubungi anda. Sama ada anda membuat keputusan untuk membuat halaman kenalan, atau hanya mempunyai maklumat hubungan anda di laman web, pastikan pelanggan anda dapat dengan mudah menghubungi anda.

3. MENDAFTARKAN PERNIAGAAN FOTOGRAFI ANDA

Di sinilah bahagian yang paling kurang suka bermain. Tanpa mengesahkan perniagaan anda, tidak ada perniagaan.

 • Daftar perniagaan anda.
  • Bentuk perniagaan yang paling mudah untuk dicipta adalah kepunyaan tunggal . Banyak orang yang baru memulakan perniagaan memilih ini kerana ia memerlukan jumlah paling sedikit kerja. Walaupun ini adalah laluan paling mudah, ia juga membawa jumlah terbesar liabiliti. Dengan perniagaan tunggal, perniagaan dan pemilik tunggal dianggap sebagai satu, dan jika sesuatu berlaku kepada perniagaan, bukan sahaja aset perniagaan yang berisiko, tetapi juga aset peribadi. Jika anda memilih bahawa ini adalah apa yang anda mahu lakukan, anda perlu memfailkan DBA (Melakukan Perniagaan As) dengan gelanggang litar tempatan.
  • Entiti perniagaan yang paling banyak digunakan untuk jurugambar adalah LLC . Dengan memilih LLC, tiada siapa yang boleh menyasarkan aset peribadi anda, hanya aset perniagaan. Walaupun selalu ada celah ketika datang ke undang-undang, seseorang secara teknis dapat pergi setelah pemilik secara pribadi, tetapi sangat jarang untuk ini berdiri di mahkamah. Dengan membentuk LLC, anda melindungi diri anda dan perniagaan anda.
  • Terlepas dari jenis perniagaan yang anda putuskan, dan bergantung kepada daerah perniagaan anda berada di, anda mungkin perlu mendapatkan lesen perniagaan.
download (3)
 • Memohon ID cukai. Ini adalah langkah mudah yang boleh dilakukan sesiapa sahaja. Cuma pergi ke laman webnya.gov , cari halaman FEIN, isi beberapa maklumat, dan serahkannya. Setelah itu selesai, anda menerima FEIN anda serta-merta untuk pergi. Ia sememangnya mudah!
 • Sediakan akaun bank untuk perniagaan anda dan memohon kad kredit. Jejaki semua perbelanjaan perniagaan anda pada kad ini (gear kamera, membeli domain laman web, dan lain-lain) supaya mereka dapat direkod dengan mudah.
 • Beli liabiliti dan insurans peralatan. Anda ingin dilindungi sekiranya pelanggan jatuh dan mendapat kecederaan. Melindungi peralatan anda juga penting.

Bermula dari awal dengan semua perkara ini akan memberi anda asas yang baik untuk membina perniagaan fotografi yang kuat dan berjaya yang akan membawa pendapatan untuk anda dan keluarga anda untuk tahun yang akan datang.

Follow & Subscribe Newsletter


Berkaitan

Sumber:

HOW TO START A PHOTOGRAPHY BUSINESS : https://www.thesitsgirls.com/make-money/start-photography-business/