Bagaimana Bersihkan Komputer yang Terjejas dengan Virus atau Malware ?

Photo by Markus Spiske temporausch.com on Pexels.com
silver imac near white ceramic kettle
Photo by MockupEditor.com on Pexels.com

 

Dalam artikel ini kami akan memandu anda melalui cara membersihkan komputer yang anda fikir mungkin dijangkiti virus atau malware. Bagaimana anda boleh mengetahui sama ada komputer anda mempunyai virus?

Ia mungkin jelas atau mungkin tidak. Tetapi langkah-langkah di bawah adalah selamat untuk diikuti pada bila-bila masa. Malah, amalan yang baik untuk mengikuti langkah-langkah ini untuk membersihkan komputer anda dengan kerap.

 


Adakah Komputer Saya Dijangkiti?

Adakah anda fikir komputer anda mempunyai virus atau perisian hasad? Virus dan malware boleh menunjukkan diri mereka (atau menyembunyikan) dengan cara yang berbeza. Ia mungkin sangat jelas bahawa terdapat sesuatu yang salah atau anda hanya boleh mendapatkan tetingkap pop timbul yang tidak kelihatan agak betul. Berikut adalah contoh pop timbul terbaru yang kelihatan mencurigakan kepada saya:

1612_how-to-clean-computer_potential-virus-infected-768x583
Sumber:  germanpearls.com

 

Popup ini kelihatan mencurigakan kerana banyak sebab. Pengenalan kepada pelanggan Time Warner Cable Llc kelihatan aneh. Hakikat bahawa popup meminta anda menghubungi “juruteknik yang disahkan” adalah pelik. 

Juga, ia menyenaraikan nombor telefon untuk meminta bantuan – ini bukan amalan biasa untuk program. Di samping itu, jika anda meletakkan nombor telefon ke google dan klik carian, ia akan menjadi sangat jelas bahawa ini adalah sejenis malware atau virus dan merupakan ancaman.

 


Beberapa contoh gejala yang mungkin anda alami jika komputer anda mempunyai virus atau malware adalah:

 • tetingkap mencari luar biasa atau mencurigakan dibuka
 • banyak tingkap pop timbul
 • anda tidak boleh mengakses komputer anda
  • Mungkin terdapat mesej yang mengatakan anda perlu membayar wang untuk membuka kunci komputer anda (ini dipanggil ransomware). Jangan tidak membayar apa-apa wang tebusan !! Ikuti tutorial di bawah. 
 • komputer anda berjalan sangat perlahan
  • Jika komputer anda berjalan dengan sangat perlahan ia mungkin dijangkiti virus atau malware atau mungkin ada sebab lain.
 • laman web pelik dibuka di pelayar internet anda


Langkah 1 – Berhati-hati Tutup Semua Windows dan Program

Sebelum anda mencuba untuk membersihkan komputer, anda perlu menutup semua tetingkap dan program yang terbuka. Saya katakan dengan teliti kerana anda boleh menjangkiti komputer anda dengan virus atau perisian hasad jika anda mengklik butang di tetingkap yang dijangkiti. 

Sesetengah virus akan menjadikan tingkap kelihatan sangat nyata dan walaupun anda fikir anda sedang memaksa membatalkan anda boleh memasang virus.

 1. Cuba simpan apa-apa kerja yang telah anda lakukan. Sekiranya anda mempunyai fail terbuka dalam program seperti Microsoft Word atau Excel, cuba simpannya.
 2.  Apabila semuanya disimpan, tekan kawalan-alt-padam dengan memegang ctrl, alt dan memadam kekunci semua.
 3. Pada pengurus tugas klik skrin seterusnya.
 4. Pengurus tugas akan menunjukkan kepada anda program dan item yang berjalan pada komputer anda. Klik pada tab proses di bahagian atas.
 5. Untuk semua program yang dipaparkan dalam senarai:
  1. klik kanan pada program
  2. klik tugas akhir

 


Langkah 2 – Keluarkan Virus

Apabila semua program ditutup, tiba masanya untuk menjalankan imbasan virus untuk membersihkan komputer anda. Jika anda tidak tahu cara mengimbas virus ikuti langkah-langkah berikut:

 1. Muat turun program anti-virus. Saya cadangkan menggunakan Avast  atau Eset . (Terdapat yang lain yang sesuai tetapi ini adalah kegemaran saya sekarang.) Jika anda sudah mempunyai program anti-virus yang dipasang pastikan program dikemas kini.
 2. Setelah muat turun program anti-virus, pasang pada komputer anda.
 3. Selepas memasang program ini, buka dan cari pilihan untuk mengemas kini pangkalan data. (Pangkalan data itu adalah seperti senarai semua virus yang diketahui.Sebagai virus baru dicipta sepanjang masa, penting untuk mengemas kini pangkalan data program anti-virus anda supaya anda boleh menangkap mana-mana virus baru pada komputer anda.)
 4. Jalankan imbasan virus lengkap. Dalam pilihan imbasan pastikan ia ditetapkan untuk mengimbas seluruh komputer sebelum anda mengklik bermula. Mula imbasan – ini akan mengambil sedikit masa.
 5. Apabila imbasan selesai, ikut arahan untuk mempunyai program virus membuang ancaman.
 6. Jika anda fikir anda akan dapat kembali ke komputer anda (iaitu: jika ancaman itu tidak kelihatan buruk dan anda tidak fikir ia akan menghalang anda daripada memulakan semula komputer anda) mulakan semula komputer.


Langkah 3 – Keluarkan Malware

Sebaik sahaja anda selesai menyemak komputer anda untuk virus anda perlu mengimbas malware. Komputer anda mungkin dijangkiti virus, malware, atau kedua-duanya. Inilah caranya untuk membersihkan komputer malware:

 1. Muat turun Malwarebytes . Ini adalah program yang mengimbas komputer anda untuk malware dan membersihkannya jika komputer anda dijangkiti. Sekiranya anda sudah mempunyai Malwarebytes pada komputer anda, pastikan program ini terkini.
 2. Pasang Malwarebytes.
 3. Buka Malwarebytes dan kemas kini pangkalan data malware. Ini serupa dengan pangkalan data virus dalam program anti-virus. Ia adalah senarai malware yang diketahui.
 4. Imbas komputer anda untuk mengetahui sama ada ia dijangkiti dengan perisian hasad. Sebelum anda memulakan imbasan, pastikan anda memilih keseluruhan imbasan komputer. Sekali lagi, imbasan ini akan mengambil masa yang lama, mungkin satu jam atau lebih.
 5. Apabila imbasan malware selesai, ikut arahan dan izinkan Malwarebytes untuk mengalih keluar perisian hasad dari komputer anda.
 6. Mulakan semula komputer.


Langkah 4 – Keluarkan Spyware

Selepas anda menyemak untuk melihat sama ada komputer anda dijangkiti virus atau perisian hasad anda kini harus memeriksa spyware. Spyware boleh menjadi cookies yang disimpan di komputer anda kerana anda melayari internet dan boleh menjadi tidak berniat jahat dan tidak berbahaya. 

Tetapi, sesetengah spyware boleh berniat jahat. Jika anda menghadapi masalah dengan komputer anda dan fikir ia mungkin dijangkiti, kini adalah masa yang baik untuk mengimbas spyware dan mengeluarkannya.

 1. Pasang SUPERAntiSpyware . Sekiranya anda sudah memasangnya, semak untuk memastikan program dikemas kini.
 2. SUPERAntiSpyware juga mengimbas beberapa malware, adware dan program lain yang boleh menjangkiti komputer. Jadi, sebelum anda menjalankan imbasan spyware, anda perlu mengemas kini pangkalan data SUPERAntiSpyware.
 3. Klik imbas komputer. Pilih imbasan komputer penuh sekali lagi untuk memastikan anda menyemak di mana-mana komputer anda.
 4. Apabila imbasan selesai, ikuti arahan untuk membiarkan SUPERAntiSpyware memadam dan / atau membersihkan sebarang ancaman pada komputer anda.
 5. Mulakan semula komputer.


Kesimpulannya

Langkah-langkah ini menunjukkan cara untuk membersihkan komputer yang anda fikir dijangkiti virus atau malware. Apa yang paling penting ialah, jika ada yang kelihatan mencurigakan, jangan klik padanya, cuba menutupnya tanpa mengklik padanya dan cuba mengimbas sepenuhnya komputer anda untuk virus dan perisian hasad menggunakan alat yang bereputasi seperti Avast , Eset , Malwarebytes dan SUPERAntiSpyware . 

Menjalankan setiap program ini adalah kaedah yang baik untuk membersihkan komputer. (Untuk kredit tambahan … dan komputer yang bersih dan cepat … anda harus menjalankan CCleaner pada komputer anda untuk membersihkan fail sementara, registry windows dan banyak lagi.)

Sekiranya anda mendapat virus jahat atau sedikit malware pada komputer anda, anda mungkin tidak dapat melalui langkah-langkah ini. Terdapat berjuta-juta virus dan dikatakan ada lebih dari satu juta ancaman malware baru yang dibangunkan setiap hari. 

Tidak ada cara untuk menghapuskan semua ancaman ini tetapi kaedah di atas akan memperbaiki banyak daripada mereka. Jika anda mempunyai soalan khusus, tinggalkan komen di bawah atau hubungi saya dan saya akan cuba membantu. Semoga berjaya!

 

 

Sumber:

germanpearls.com (How to Clean a Computer that’s Infected with Virus or Malware)