14 Tempat Yang Menarik Yang Mesti Dilawati di Ipoh, Malaysia

Best-Hotel-Apartment-in-Ipoh-City-Malaysia-816x543

Ibukota Perak Ipoh telah berkembang sebagai destinasi pelancongan. Menawarkan campuran daya tarikan kolonial dan tradisional, tebing batu kapur dan siri kuil gua, bandar ini menawarkan banyak pemandangan dan aktiviti untuk memastikan pengunjung sibuk. Berikut adalah tarikan mesti melawat kami di Ipoh untuk sejarah, budaya dan hiburan.


MASJID NEGERI IPOH

SAM_2476

Masjid Negeri Ipoh, atau Masjid Sultan Idris Shah II dengan nama rasminya, dibuka pada tahun 1968. Dinamakan sempena sultan itu, mercu tanda agama di seberang Stesen Keretapi telah menjadi simbol kota. Masjid berdinding dua bertingkat putih dengan gaya moden seni bina Islam mempunyai 44 kubah dan menara 38 meter – (125 kaki) yang tinggi. Jubin mozek kecil menghiasi tarikan yang mesti dilawati di Ipoh yang berkilauan di bawah matahari. Di dalam masjid terbesar di Ipoh, ada sebuah perpustakaan, pusat persidangan dan ruang terbuka yang sering kali berlipat ganda sebagai tempat perkahwinan.

Kebolehaksesan & Penonton:  Dewasa Sahaja, Mesra Keluarga

Perkhidmatan & Aktiviti: Solat

Suasana: Tempatan, Landmark Senibina

Lokasi: Jalan Panglima Bukit Gantang Wahab, 31650 Ipoh, Negeri Perak


MENARA JAM MEMORIAL BIRCH

BirchMemorial01

Seperti kebanyakan Malaysia, salah satu warisan penjajah yang paling berpengaruh kekal sebagai menara jam. Menara Jam Birch Memorial Ipoh di hadapan Masjid Negeri Ipoh dibuka secara rasminya pada tahun 1909. Struktur berwarna putih itu menjadi peringatan kepada James Birch, penduduk British yang pertama di Perak, yang dibunuh oleh pemimpin Melayu tempatan pada tahun 1875. Ironinya, jalanan terus ke utara dinamakan selepas pembunuh James Birch, Dato Maharajalela, dilihat sebagai wira tempatan. Mengunjungi mercu tanda bersejarah ini harus digabungkan dengan menerokai warisan penjajah yang lain di bandar lama.

Kebolehaksesan & Penonton: Mesra Keluarga

Perkhidmatan & Aktiviti: Bebas

Suasana: Touristy, Tempatan, Landmark Senibina, Landmark Bersejarah

Lokasi: 31650 Ipoh, Perak


Lost World of Tambun

lost-world-of-tambun

Taman tema Lost World of Tambun ini secara umumnya terbahagi kepada dua iaitu dry park dan wet park. Di dry park anda boleh meningkatkan adrenalin dengan menaiki roller coaster yang juga sesuai untuk kanak-kanak, juga terdapat  rumah hantu jika anda inginkan sedikit thrill.

Di samping itu, anda boleh melawat Petting Zoo yang menempatkan pelbagai jenis haiwan seperti arnab, rakun, ular, zirafah, harimau dan bermacam lagi. Terdapat juga aktiviti-aktiviti lasak seperti berakit, merentas hutan, meneroka gua, mendaki gunung dan banyak lagi.

Di wet park  terdapat Jungle Wave Pool yang memiliki kolam berombak yang terbesar di Malaysia, Adventure River pula adalah di mana anda dapat mengelilingi sungai buatan yang agak panjang dengan menaiki pelampung. Aktiviti-aktiviti lain di wet park ini adalah seperti Sandy Bay, Kids Explorabay, Cliff Racer dan Tube Raiders.

Aktiviti-aktiviti ini mungkin kedengaran agak lasak, namun jangan risau, permainan-permainan ini dibahagikan mengikut kesesuaian umur dan kemampuan pengunjung, jadi datanglah bersama ahli keluarga anda ke sini untuk memberikan mereka pengalaman yang tidak akan dilupakan!

Waktu Operasi: Isnin – Jumaat kecuali Selasa (11.00am – 6.00pm) | Sabtu, Ahad, Cuti Sekolah & Cuti Umum (10.00am – 6.00pm) | Selasa Kecuali Cuti Sekolah/Cuti Umum (Tutup)

Bayaran Masuk:

Online: Dewasa RM65 | Kanak-Kanak &  Warga Emas RM60.50

Normal: Dewasa RM100 | Kanak-Kanak & Warga Emas RM93

Telefon: +605 5428888

Lokasi: No.1, Persiaran Lagun Sunway 1, Sunway City Ipoh, 31150 Ipoh 


Art of Old Town

image (1)

Art of Old Town persis namanya merupakan sebuah destinasi yang dihiasi dengan ilustari-ilustrasi kreatif pada dinding-dinding bangunan di sini. Ilustrasi-ilustrasi ini telah dihasilkan oleh Ernest Zacharevic, seorang seniman yang menerima pengiktirafan dunia atas lukisan-lukisan mural yang beliau hasilkan di sini. Beliau juga turut terlibat dalam penghasilan seni jalanan di New York.

Mural dinding yang terdapat di sini diinspirasikan daripada budaya masyarakat Ipoh. Masa yang diambil untuk melihat keseluruhan Art of Old Town ini adalah lebih kurang 30 minit.

Anda perlu berjalan sekitar Market Street, Jalan Tun Sambanthan, Jalan Padang, Jalan Bijeh Timah dan Concubine Lane 3. Jangan lupa membawa kamera anda sekali untuk mengabadikan diri anda dengan karya-karya kreatif ini.

Lokasi: 


Ipoh Railway Station

02 Ipoh Railway Station, War Memorial and the Ipoh Tree @ Ipoh, Perak [Malaysia] (Large)

Pembinaan Stesen Keretapi Ipoh dimulakan pada tahun 1914 dan dapat disiapkan pada tahun 1917 akibat Perang Dunia Pertama yang mengakibatkan masalah bahan dan kos binaan.

Bangunan yang turut diberi gelaran Taj Mahal Ipoh ini telah direka bentuk oleh seorang arkitek British bernama AB Hubback yang juga merupakan arkitek bagi Stesen Keretapi Kuala Lumpur. Rekabentuk bangunan ini tidak diubah sama sekali sehingga ke hari ini, yang dilakukan hanyalah pengubahsuaian dalaman bangunan ini pada tahun 1993.

Stesen keretapi ini sangat indah bukan hanya kerana seni binanya, malahan, ia dikelilingi oleh tumbuhan bunga-bungaan tempatan yang berwarna-warni. Kecantikan lokasi ini telah menarik perhatian Hollywood untuk merakamkan filem Anna and the King lakonan Jodie Foster di sini. Untuk penginapan pula, Majestic Hotel turut berkongsi bangunan dengan stesen keretapi ini.

Lokasi: Ipoh Railway Station, Jalan Panglima Bukit Gantang Wahab, 30000 Ipoh


Gerbang Malam

GERBANG-MALAM-6.t52ccbcb8.m600.w.4sTBMWaterM21.jpg.TIF.pv_.x50ae2479_640x428

Jika anda ingin membeli-belah, datanglah ke Gerbang Malam, pasar ini berkeluasan lebih kurang 1 km dan terletak di Jalan Tahwil Azhar, berdekatan dengan Ipoh Parade. Pasar ini berkonsepkan uptown di mana anda dapat melihat pelbagai jenis barangan dijual, memang rambang mata dibuatnya sebagai contoh pakaian, minyak wangi, beg, alat solek, kasut, cermin mata, cincin dan lain-lain.

Jika anda sukakan karya kreatif, di sini juga terdepat gerai-gerai yang menjual tulisan khat, lukisan atas papan dan banyak lagi. Bagi anda yang inginkan penjimatan pula, banyak juga gerai-gerai bundle di sini.

Setelah penat berjalan, anda boleh mendapatkan urutan kaki dan refleksologi yang berada di sini. Kemudian, bolehlah sambung berjalan lagi sehinggalah anda menjumpai barang yang diingini.

Waktu Operasi: Setiap hari (8.00pm – 3.00am)

Lokasi: Jalan Dato Tahwil Azar, Taman Jubilee, 30300 Ipoh, Negeri Perak


 Lihat Penginapan Terbaik di Ipoh !

Booking.com


Taman Rekreasi Gunung Lang

IMG_0617

Terletak di Jalan Tunku Abdul Rahman yang sebelum ini dikenali sebagai Jalan Kuala Kangsar adalah sebuah taman rekreasi yang dikelilingi pemandangan alam semulajadi. Sebelum tiba ke taman rekreasi ini, anda perlu menaiki bot yang akan membawa anda menyeberangi tasik ditemani dengan lanskap indah  bukit batu kapur.

Setibanya di taman rekreasi ini, anda akan dapat melihat air terjun buatan manusia di atas bukit batu kapur. Untuk anda yang membawa anak pula, taman rekreasi ini turut dilengkapi dengan taman permainan dan juga mini zoo. Selepas berjalan-jalan anda boleh menaiki menara tinjau untuk menikmati keindahan taman sepuas-puasnya sebelum pulang.

Waktu Operasi: Isnin – Khamis (8.00am – 12.00pm/1.30pm – 7.00pm) | Jumaat (8.00am – 12.00pm/2.45pm – 4.00pm) | Sabtu, Ahad, Cuti Umum (8.00am – 6.30pm)

Bayaran Bot: Dewasa RM3 | Kanak-kanak 3 – 12 tahun RM1.50 | Warga emas 55 tahun ke atas RM1.50

Telefon:  +605-5063088

Lokasi: Taman Rekreasi Gunung Lang Off Jalan Kuala Kangsar, 30010 Ipoh


Muzium Ho Yan Hor

ho-yan-hor-museum-2

Muzium ini merupakan rumah peninggalan Dr. Ho Yan Hor yang merupakan seorang usahawan teh herba yang disegani di Ipoh. Muzium ini berada di tangga yang ketiga daripada 62 perkara yang boleh dilakukan di Ipoh berdasarkan laman web Trip Advisor.

Ramai pengunjung yang pernah datang ke sini merasakan bahawa muzium ini sangat memberi inspirasi. Anda dapat mempelajari tentang proses pembuatan teh herba dan cara perniagaan pada zaman dahulu.

Di sini, anda akan dapat mengetahui banyak info tentang sejarah Ipoh dan Ho Yan Hor daripada tahun 1940-an sehingga masa kini yang mana syarikatnya telah berkembang sebagai syarikat farmaseutikal bergelar Hovid Bhd, berperingkat global dengan lebih daripada 400 produk dan telah menjalankan aktiviti eksport ke lebih daripada 50 negara.

Di muzium ini anda akan dapat melihat sudut informasi atau storyboards, video dokumentari, pameran barangan antik dan bar teh di mana anda dapat menikmati teh Ho Yan Hor.

Bayaran Masuk: Percuma

Waktu Operasi: Setiap hari kecuali Isnin (10.00am – 4.00pm)

Lokasi: No. 1, Jalan Bijeh Timah (Treacher Street), Ipoh


Muzium Darul Ridzuan

muzium-darul-ridzuan-ipoh-tempat-menarik

Bangunan yang telah pun berusia 100 tahun lebih ini telah dibina oleh seorang pelombong bijih timah yang berjaya, Foo Choong Kit.

Selepas pembinaannya pada tahun 1926, bangunan yang mempunyai pengaruh Inggeris ini digunakan sebagai rumahnya sendiri. Kemudian pada tahun 1950, ia dijual kepada Kerajaan Perak dan digunakan sebagai pejabat Jabatan Kerja Raya dan pada tahun 1992, ianya dijadikan muzium.

Di Muzium Darul Ridzuan ini anda dapat mengenali sejarah Negeri Perak dengan lebih mendalam lagi seperti siapakah dan apakah yang telah dilakukan oleh Hugh Low, Swettenham, Clarke dan ramai lagi pemerintah British yang memainkan peranan yang besar dalam pembentukan negeri ini dan Tanah Melayu.

Bayaran Masuk: Percuma

Waktu Operasi: Setiap hari kecuali Jumaat (9.30am – 5.00pm) | Jumaat (9.30am – 12.15pm & 2.45pm – 5.00pm) | Hari Raya Puasa & Hari Raya Haji (Tutup)

Telefon: +605-2531437

Lokasi: Muzium Darul Ridzuan, Jalan Panglima Bukit Gantang Wahab, 30000 Ipoh


Muzium Geologi Ipoh

muzium_geologi_ipoh_(6)

Sekiranya anda suka mempelajari sesuatu yang baru, lawatilah muzium ini. Ditubuhkan pada tahun 1957, Muzium Geologi Ipoh ini merupakan tempat yang penting untuk memberi didikan kepada masyarakat tentang geologi dan geosains di Malaysia.

Penyusunan muzium ini juga adalah sangat teratur mengikut kesesuaian informasi yang disampaikan, ibarat anda membuka buku teks yang bermula dengan pengenalan dan berakhir dengan konklusi.

Muzium ini terbahagi kepada tujuh bahagian iaitu dari A sehingga G. Anda akan mempelajari struktur geologi dan sejarah bumi serta bagaimana perlombongan mineral dilakukan.

Di sini juga anda dapat melihat pameran pelbagai koleksi yang unik melibatkan batuan, batu permata, fosil dan mineral yang turut didatangkan dari luar negara. Tidak lupa juga pameran sampel-sampel bijih timah yang boleh ditemui di Lembah Kinta.

Perjalanan anda di muzium ini akan ditutup dengan penceritaan tentang sumbangan geologi kepada manusia. Satu destinasi yang perlu anda lawati untuk menjadikan percutian anda lebih terisi lebih-lebih lagi untuk anak-anak yang mempunyai perasaan ingin tahu.

Bayaran Masuk: Percuma

Waktu Operasi: Isnin – Khamis (9.00am – 12.30pm & 2.00pm – 4.30pm) | Jumaat (9.00am – 12.00pm & 3.00pm – 4.30pm) | Sabtu, Ahad, Cuti Umum (Tutup)

Telefon: +605-540 6000

Lokasi: Jabatan Mineral dan Geosains Malaysia, Jalan Sultan Azlan Shah, 31400 Ipoh


Movie Animation Park Studios

MovieAnimationParkStudios(MAPS)DayPassdiIpoh(QRCodeDirectEntry)

Kalau anda tercari-cari Disneyworld di Malaysia, Movie Animation Park Studios adalah salah satu tarikan yang lebih kurang bestnya macam Disneyworld. Jangan pandang rendah, taman animasi ni ada tersangatlah banyak perkara menarik untuk dibuat dan dicuba!

Untuk pengetahuan anda Movie Animation Park Studios ini terbahagi kepada 6 zon dengan tema yang berbeza-beza, 25 tarikan interaktif dan 15 rides yang luar biasa seronok untuk dinaiki!

Secara spesifiknya, antara tarikan yang ada kat sini adalah BoBoiBoy 4D Adventure Theatre, The Smurf Theater, Space X-Plorers, Hyperspin, Space Face, Coral Kingdom dan banyak lagi!

6 Zon Tema yang ada kat sini adalah seperti Animation Square Zone, Dream Zone, Blast Off Zone, Live Action Zone, Lakeside Zone dan Fantasy Forest Zone. Macam-macam ada! Rugi kalau tak datang sekiranya bercuti di Ipoh!

Waktu Operasi: Isnin – Jumaat  Kecuali Hari Rabu (10.00 am – 6.00 pm) | Sabtu & Ahad (10.00 am – 10.00 pm) | Rabu Tutup Kecuali Cuti Umum & Cuti Sekolah

Bayaran Masuk (Online): Dewasa RM72 | Kanak-Kanak & Warga Emas RM63

Alamat: 3, Persiaran Meru Raya, 31200 Ipoh, Negeri Perak


Pasar Karat Ipoh

20160515_094719[1]

Pasar Karat Ipoh. Nama lain untuk pasar ini ialah Loken. Dulunya Pasar Karat ini terletak dekat dengan Bazar Lam Look King kerana itu Pasar Karat ni juga digelar Pasar Lam Looking, kedengaran seperti Loken bukan? Walaupun setelah bertukar ke lokasi lain, nama ini kekal sehingga sekarang.

Apa yang menariknya di sini adalah terdapat terlalu banyak barangan antik yang dijual, rambang mata dibuatnya. Semakin lama anda berjalan sekitar pasar ini, semakin susah untuk anda membuat pilihan.

Contoh barangan yang dijual adalah gramofon, radio lama, cermin mata klasik, basikal vintaj yang turut beserta dengan geran dan lain-lain lagi. Pasar ini boleh dianggap sebagai syurga bagi pengumpul barangan antik.

Sama seperti pasar di Gerbang Malam, jika anda ingin membeli belah barangan bundle atau secondhand, banyak gerai sebegini di pasar ini. Bila anda sudah penat berjalan-jalan, yang mana saya yakin anda akan berasa penat kerana kawasan pasar ini agak panjang, lebih kurang 2 km, jangan risau kerana terdapat banyak gerai makanan yang boleh anda singgahi untuk mengisi perut yang lapar. Untuk penginapan pula, banyak hotel-hotel yang berada di sekitar kawasan ini.

Waktu Operasi: Ahad (7.00am – 1.00pm)

Lokasi: Jalan Horley, Kampung Jawa, 30300 Ipoh


Han Chin Pet So

han2602e

Han Chin Pet So merupakan sebuah rumah agam yang dijadikan muzium sejarah pelombong-pelombong bijih timah berbangsa Hakka. Pada mulanya ia dijadikan tempat ekslusif untuk ahli kelab pelombong Hakka pada tahun 1893.

Walau bagaimanapun, tempahan waktu untuk kemasukan ke dalam muzium ini perlulah dibuat seawal yang mungkin iaitu sekurang-kurangnya 30 hari sebelum membuat lawatan.

Waktu Operasi: Setiap Hari Kecuali Isnin (9.30 am – 3.30 pm)

Bayaran Masuk Adalah Percuma Namun Menggalakkan Derma Dengan Nilai: Dewasa RM10 | Kanak-Kanak RM5

Telefon: +605 2414541

Lokasi: No. 3, Jalan Bijeh Timah (Treacher Street), 30100 Ipoh


Masjid India Muslim Ipoh

masjid

Masjid India Muslim Ipoh merupakan sebuah masjid yang telah berusia lebih daripada 100 tahun di mana ianya telah dibina pada tahun 1908 oleh Sheikh Adam yang berketurunan Tamil.

Reka bentuk masjid ini dapat dilihat memiliki pengaruh Chitya India dan gaya Moghul dengan seni bina yang tidak ubah seperti bangunan Diwan-i-Khas di Delhi.

Alamat: Jalan Seenivasagam, 30450 Ipoh, Negeri Perak


Sumber: www.maisinggah.com