Blog Bukan Sebarang Blog, Ia Perniagaan

Photo by Pixabay on Pexels.com

Saya menulis post blog saya yang pertama pada 24 Julai 2005. Jawatan blog itu tidak lagi hidup kerana ia amat dahsyat.

Jawatan itu dipanggil, “Memenangi Perang Pemasaran Enjin Carian.”

Ia adalah 412 perkataan yang panjang, tidak mengandungi imej, tidak ada pautan luar, dan ia tidak memberi banyak nilai kerana ia tidak mengajarkan apa-apa.

Tetapi anda tahu apa, kembali pada tahun 2005, jawatan blog itu sangat bagus.

Lihat, saya tidak bersaing dengan banyak blog pada masa itu. Pada masa ini, terdapat lebih 440 juta blog dan kembali pada tahun 2011, jumlah itu ialah 173 juta . Dan pada tahun 2005, web masih begitu kecil sehingga terdapat hanya 64 juta laman web(dengan sebahagian kecil daripada mereka menjadi blog).

Dengan kata lain, catatan blog pertama saya agak bagus kerana sesuatu lebih baik daripada apa-apa. Orang hanya gembira mendapat maklumat, walaupun ia tidak bagus.

Tetapi selama bertahun-tahun, blog telah berubah. Apa yang dulu pada tahun 2005, bukan apa hari ini.


Bagaimana Memulakan Blog

Blog yang digunakan hanya menjadi blog.

Ia adalah tempat di mana anda akan berkongsi pengalaman peribadi anda dengan dunia. Dari foto tempat yang anda bawa ke dan blog tentang makanan yang anda makan untuk berkongsi maklumat peribadi mengenai kehidupan keluarga anda …

Pada tahun 2005, rangkaian sosial tidak popular. Facebook dilancarkan pada tahun 2004, tetapi ia bukan apa yang sekarang . Dan laman-laman seperti MySpace terfokus pada muzik .

Ketika rangkaian sosial berkembang, orang menyedari bahawa lebih mudah untuk berkongsi cerita peribadi di Facebook dan Instagram daripada menulis keseluruhan blog.

blue and green pie chart

Lebih 250 juta orang berkongsi apa yang mereka lakukan dalam kehidupan peribadi mereka setiap hari hanya di Instagram. Apa yang anda perlu lakukan ialah bercakap (atau melihat) ke dalam telefon anda selama beberapa saat sahaja. Ia sememangnya mudah.

Dan itulah sebabnya lebih banyak daripada anda menggunakan rangkaian sosial setiap hari daripada blog.

Hanya fikirkan dengan cara ini … jika anda mahu mengemas kini rakan-rakan anda dalam hidup anda, adakah lebih mudah untuk anda memuat naik beberapa gambar ke Facebook atau lebih mudah bagi anda untuk menulis catatan blog?

Sudah tentu lebih mudah memuat naik beberapa foto ke Facebook. Itulah sebabnya Facebook begitu popular.

Atas sebab itu, orang mula memberi tumpuan kepada Instagram, Facebook, Twitter, LinkedIn, dan Snapchat melalui blog.


Jadi mengapa orang terus membuat lebih banyak blog?

Terdapat banyak sebab mengapa blog semakin popular. Seperti yang saya nyatakan di atas, ada lebih 400 juta blog hari ini.

Sebab terbesar mengapa blog telah berkembang dengan populariti ialah anda adalah pengguna akhir dan terus memakan kandungan yang dibuang blog.

Hanya di Amerika Syarikat sahaja, 42.23% orang dari umur 18 hingga 49 membaca blog .

unitdstatesread

Dan kerana orang ingin membaca blog, Google tidak mempunyai pilihan tetapi untuk memberi peringkat kepada mereka. Halaman purata yang disenaraikan di halaman salah satu Google mempunyai 1,890 kata-kata :

wordcount

Terdapat banyak sebab anda mungkin ingin membuat blog, tetapi dari seseorang yang blog secara mingguan dan selama 13 tahun, ini adalah sebab utama untuk mempunyai blog:

  1. Anda mengawal nasib anda sendiri – rangkaian sosial telah mengehadkan berapa banyak rakan anda sebenarnya melihat kandungan anda. Dengan blog, anda mempunyai lebih banyak kawalan ke atas nasib anda. Anda boleh mengumpul e-mel untuk mendapatkan orang kembali ke laman web anda, anda boleh membina senarai pelanggan pemberitahuan push , anda boleh memberi peringkat kandungan anda di Google … secara keseluruhan, lebih mudah untuk mendapatkan arus lalu lintas yang konsisten dari blog daripada dari sosial profil kerana anda tidak bergantung kepada 1 sumber trafik . Ini lebih penting daripada sebelumnya kerana laman web merujuk atas web mula menghantar kurang trafik ke tapak lain .
  2. Iklan berbayar mahal – Google menjanakan pendapatan sebanyak $ 6 bilion pada tahun 2005 dan jumlah itu meningkat hingga 95 bilion pada tahun 2017 . Dengan kos iklan terus meningkat, anda tidak mempunyai pilihan sebagai perniagaan tetapi untuk mencari saluran lalu lintas yang lain. Blog adalah soalan yang jelas kerana Google mencintai kandungan berasaskan teks peringkat. Lihat saja Wikipedia, mereka berpangkat untuk segala-galanya dan menjana 5.4 bilion kunjungan sebulan .
  3. Pemasaran telah berpindah ke pendekatan omnichannel – kini terdapat 1,766,926,408 laman web di web. Pada tahun 2005 angka itu hanya 64,780,617. Itulah peningkatan sebanyak 2,627% . Ini bermakna anda sebagai perniagaan mempunyai lebih banyak persaingan dalam talian, yang memberikan pengguna lebih banyak pilihan. Mengapa seseorang memilih anda untuk pertandingan? Nah, penjenamaan memainkan peranan besar, jika anda boleh mendapatkan pengguna untuk melihat atau mendengar mengenai jenama anda 7 kali  mereka lebih cenderung menjadi pelanggan. Sebuah blog mencipta satu lagi titik tambahan.

Blog Bukan Sebarang Blog, Itu Perniagaan

Oleh kerana lebih banyak laman web telah datang dalam talian, SEO telah menjadi lebih kompetitif. Ya, lebih banyak orang menggunakan Google, tetapi mereka mencari istilah yang sama.

Dengan Ubersuggest , kami mempunyai pangkalan data 646,777,704 kata kunci.

keywordsdatabase

Dan dari kata kunci tersebut, hanya 15,301,405 kata kunci menghasilkan jumlah pencarian lebih dari 10,000 pencarian per bulan.

Memandangkan lebih banyak orang datang dalam talian, ini tidak bermakna mereka mencari kata kunci baru. Ia hanya bermakna bahawa istilah popular menjadi lebih popular.

Itulah sebabnya lebih sukar untuk mendapatkan orang untuk datang ke laman web anda kerana pertandingan dengan lebih banyak syarikat untuk mendapatkan bola mata.

Lihat, kerana SEO telah menjadi lebih berdaya saing, anda tidak mempunyai pilihan tetapi untuk merawatnya sebagai perniagaan. Ia memerlukan masa dan wang untuk menghasilkan kandungan. Ia memerlukan masa dan wang untuk mempromosikan kandungan anda. Dan kemudian apabila anda mempunyai pengunjung itu, ia memerlukan lebih banyak masa dan wang untuk menukar pengunjung ke pelanggan yang membayar.

Dengan kata lain, kerana ia sangat kompetitif, anda tidak akan melakukannya dengan baik melainkan jika anda memasukkan banyak masa atau wang (atau idealnya).

Cuma melihat Quick Sprout, blog pemasaran saya tidak meletakkan banyak wang ke dalamnya. Walaupun ia lebih tua daripada NeilPatel.com, ia menghasilkan lebih sedikit lalu lintas.

quicksproutraffic

Blog NeilPatel.com menjana 693% lebih banyak lalu lintas kerana saya meletakkan lebih daripada 6 angka dalam blog setiap bulan (terutamanya dalam membangunkan alat percuma dan menghasilkan kandungan audio dan video), dan saya memperlakukannya seperti perniagaan.

neilpateltraffic

Kesimpulannya

Lihat, saya tidak cuba memujuk anda untuk membina blog. Tetapi saya percaya kebanyakan syarikat sepatutnya mempunyai blog. Dan jika anda tidak mempunyai, ikuti panduan ini untuk bangun dan berlari .

Blog adalah satu-satunya cara anda akan pangkat dengan baik di Google dan menghasilkan lalu lintas tanpa membayar secara langsung dengan menggunakan Google AdWords atau Facebook Ads.

Tetapi jika anda ingin berbuat baik, anda tidak boleh merawat blog anda seperti “blog” … anda perlu memperlakukannya seperti perniagaan. Jika anda tidak, maka anda tidak akan berjaya.

Berikut adalah 3 langkah penting yang perlu anda ambil jika anda ingin melakukannya dengan baik:

  1. Tumpukan pada menulis kandungan yang menakjubkan secara konsisten – ia bukan tentang menulis satu atau dua jawatan yang luar biasa … anda mesti konsisten hebat. Pasaran sangat kompetitif, anda tidak boleh menulis jawatan blog 400 perkataan seperti yang saya lakukan pada tahun 2005. Pasti, jika anda berada dalam bidang baru tanpa persaingan, dengan segala cara, tulis jawatan 400 perkataan, tetapi kemungkinan anda akan akhirnya mempunyai beberapa persaingan. Dan jika anda tidak mempunyai masa, anda perlu menyewa seorang penulis untuk membantu anda.
  2. Menggalakkan kandungan anda – selepas anda mempunyai kandungan, anda perlu mempromosikannya. Promosi tidak mudah tetapi saya telah memecahkannya menjadi 4 langkah untuk anda . Hanya ikuti mereka dan awak akan lakukan dengan baik.
  3. Fokus pada menjana pendapatan yang terakhir – kebanyakan blogger yang menghadapi masalah besar ini … kerana lalu lintas mereka meningkatkan pendapatan mereka biasanya tetap rata. Hanya kerana anda mempunyai lebih ramai pelawat, ia tidak menjamin peningkatan pendapatan. Menjelang akhir jawatan blog ini , saya mengajar anda bagaimana untuk menukar pelawat tersebut menjadi pemimpin dan pelanggan. Ikutilah mereka.
  4. Jangan lupa tentang suara – Saya tahu saya berkata anda hanya perlu mengikuti 3 langkah, tetapi jika anda telah berjaya menyatukan semua itu, anda perlu mula memikirkan suara. 40% orang dewasa menggunakan carian suara setiap hari , jadi jangan terima begitu saja. Ikuti panduan ini untuk memastikan bahawa anda memperoleh bahagian pasaran carian suara sebelum pertandingan anda.

Sumber: Neil Patel – https://neilpatel.com/blog/a-blog-isnt-a-blog-its-a-business/