6 Rahsia Disiplin CEO Paling Cekap

Photo by rawpixel.com on Pexels.com

man wearing black and white formal suit jackets

Sama ada anda seorang usahawan yang menjalankan syarikat anda sendiri atau anda dibawa masuk untuk mengambil sebuah syarikat ke peringkat seterusnya, sebagai CEO, terdapat banyak daya di dalam permainan yang cuba menghalang anda daripada melakukan yang terbaik. Dan sebagai ketua dan ketua eksekutif, jika anda tidak melakukan yang terbaik, pasukan dan syarikat anda akan mengalami nasib yang sama.

Sebagai seorang jurulatih, saya mendapat peluang untuk melihat apa yang sebenarnya berlaku di dalam minda usahawan dan CEO. Sering kali, ia kelihatan seperti pengisar berjalan pada kelajuan penuh. Terdapat begitu banyak idea, keutamaan, tarikh akhir, isu-isu orang, dan lain-lain yang ingin perhatian penuh anda  sekarang,  dan tanpa disiplin, mereka dapat menghalang syarikat anda daripada meningkat.

Berikut adalah enam disiplin kritikal untuk menjadi CEO yang paling cekap: CEO keluar.

 


1. Menerima konflik itu adalah sebahagian daripada peranan. 

CEO tenaga mental yang menghabiskan masa bekerja melalui konflik dapat melambatkan pengambilan keputusan lebih dari yang lain. Semua CEO mempunyai pengurusan konflik yang dibina dalam peranan mereka, ia hanya penting untuk menentukan apa konflik itu dan berapa banyak yang ada. Menjadi lebih menyedari tentang pelbagai bentuk konflik yang berkaitan dengan peranan adalah penting bagi CEO untuk membuat keputusan terbaik dengan cepat.

Sebagai contoh, terdapat konflik yang berkaitan dengan orang, seperti pengurus kunci yang tidak berjaya, konflik sumber atau kekangan dalam syarikat, atau konflik masa, seperti mengurus strategi berbanding dengan segera atau membantu pengurus menyelesaikan masalah berbanding melangkah masuk sendiri. Terima konflik ini sebagai sebahagian daripada peranan anda dan memanfaatkannya sebagai peluang pembelajaran untuk anda dan pasukan anda.

 


2. Membezakan antara orang dan sisi operasi  perniagaan.

Terdapat dua sisi perniagaan yang memacu pertumbuhan. Satu sisi, “sisi roh,” adalah berkaitan dengan orang. Ini adalah budaya syarikat, bagaimana pekerja menunjukkan mental setiap hari, dan nilai dan piawaian yang hidup dan membuat keputusan oleh pasukan. Sebaliknya, “sisi mekanikal” lebih beroperasi. Ia berkaitan dengan fungsi, agenda, proses dan prosedur syarikat.

 

man holding pen pointing note in front of man in black suit

 

CEO Breakaway memberi tumpuan kepada sentiasa memperbaiki kedua-dua orang dan bahagian mekanik perniagaan dengan cara yang seimbang. Mampu melangkah mundur dan bertanya, “Adakah masalah ini benar-benar masalah yang berkaitan dengan rakyat atau lebih daripada masalah yang berkaitan dengan proses?” Adalah cara yang kuat untuk membuat keputusan yang lebih baik. Jangan biarkan proses yang buruk dan kekurangan rutin membuat drama di sisi orang perniagaan anda.

 


3. Kembangkan pemimpin anda.

Sebagai Ketua Pegawai Eksekutif, anda mempunyai pengaruh besar tentang bagaimana kerja dapat dilakukan dan oleh siapa. Anda mempunyai kuasa untuk memerintahkan dan mengarahkan orang dan sumber dalam sekejap untuk memanfaatkan peluang atau menyelesaikan masalah. CEO Breakaway tahu mereka mesti mengembangkan pemimpin sebelum mereka melangkah ke jawatan kepimpinan dan meneruskan pembangunan mereka sekali dalam peranan itu.

Kekurangan kepemimpinan yang sesungguhnya dalam sebuah syarikat yang cuba meningkatkan skala mewujudkan organisasi yang huru-hara di mana budaya runtuh dan operasi melambatkan kerana kurangnya kepercayaan. Walaupun ia memerlukan lebih banyak masa dan tenaga dalam jangka pendek untuk membangun seseorang menjadi pemimpin, ia akan terbayar dalam dividen kemudian apabila anda benar-benar memerlukannya.

 


4. Letakkan topeng anda terlebih dahulu sebelum membantu orang lain.

Tubuh dan minda disambungkan, dan tubuh tidak sihat membawa kepada minda yang tidak sihat. Saya melihat corak Ketua Pegawai Eksekutif yang tidak menjaga diri mereka sendiri, dan kesihatan keseluruhan organisasi mereka juga mengalami.

CEO Breakaway tahu mereka mempunyai kuasa untuk mengutamakan agenda dan kesejahteraan peribadi mereka. Ini semuanya disiplin. Tidak ada yang lebih buruk bagi sebuah syarikat daripada CEO yang ditekankan dengan pengadun mentalnya pada kelajuan penuh.

Walaupun anda merasakan anda tidak boleh melangkah keluar dari perniagaan untuk bekerja pada diri sendiri, ketahuilah bahawa ahli pasukan anda akan menyokongnya. Mereka melihat dan merasakan manfaatnya sendiri.

 


5. Selaraskan agenda anda dengan keutamaan syarikat.

Ketua Pegawai Eksekutif No 1 yang jatuh ke dalam menjadi tukang fixer. Memperbaiki masalah mencipta keputusan serta-merta, tetapi harga adalah perkembangan pasukan yang lebih perlahan dan pertumbuhan syarikat yang lebih perlahan.

CEO Breakaway tahu agenda mereka perlu mencerminkan inisiatif jangka pendek dan jangka panjang syarikat. Jangan biarkan masalah sehari-hari merayap secara berlebihan untuk melambatkan kemajuan. Kalendar anda harus mencerminkan inisiatif yang menyokong pertumbuhan.

 


6. Memahami bagaimana kelakuan anda mendorong perniagaan.

Bagaimana anda melakukan perkara sama pentingnya dengan apa yang anda lakukan. CEO Breakaway tahu bahawa kunci untuk memacu budaya, nilai, kepercayaan dan pengaruh bergantung pada bagaimana mereka berkelakuan setiap hari.

 

man beside flat screen television with photos background

 

Bagaimana isu-isu utama dikendalikan? Apakah persona awam Ketua Pegawai Eksekutif? Apakah nilai dan rangka kerja yang mendorong keputusan besar?

Sekiranya anda akan menjadi CEO, menjadi CEO utama. Hasilnya adalah sebuah syarikat yang skala lebih cepat ketika menjadi lebih menyenangkan untuk berjalan di sepanjang jalan.

 

 

Sumber: Forbes