3 Perspektif Terbaik: Penjajaran Jualan Dan Pemasaran Dalam Era Digital

Photo by PhotoMIX Ltd. on Pexels.com

black calculator near ballpoint pen on white printed paper

 

Pemasaran digital telah dengan cepat menjadi cukup di mana-mana yang boleh anda jatuhkan kata sifat dan hanya menyebutnya “pemasaran.” Yang mengatakan, skop dan definisi pemasaran juga berubah. Ini menjadikan p erennial  isu jualan dan penjajaran pemasaran semua yang lebih mencabar. 

Atau adakah ia lebih mudah? Atau adakah ia membuat soalan tidak relevan? Saya mengejar baru-baru ini dengan beberapa CMOs, pengasas, dan pemimpin perniagaan yang berpengalaman untuk mendapatkan beberapa perspektif yang baru mengenai isu zaman yang lama.

 


Pemasaran Digital adalah Penukar Permainan

“Pemasaran digital telah melakukan lebih banyak untuk menjajarkan pasukan penjualan dan pemasaran daripada mungkin perubahan industri lain,” kata Jeff Hilimire , CEO Dragon Army dan pengasas bersama 48in48 , sebuah hackathon amal.

 “Usaha pemasaran digital untuk menarik dan menukar pelanggan, seperti iklan digital, whitepaper elektronik, dan kempen e-mel, boleh dikesan di setiap titik sentuhan pelanggan sehingga memimpin diserahkan kepada pasukan jualan. Ini membolehkan akauntabiliti muktamad dan mewujudkan lebih banyak kepercayaan antara kedua-dua pasukan. “

Selain itu, ketelusan sekitar data dan analitik boleh mewujudkan persekitaran kerja yang lebih kolaboratif. “Apabila semua orang berada di halaman yang sama, ia menjadi lebih mudah untuk membina kepercayaan dan perkongsian,” katanya.

 


Nasihat yang anda boleh gunakan: 

Gunakan kuasa tumpuan teknologi pemasaran anda untuk membina penglihatan yang sama dan menetapkan metrik yang boleh diambil tindakan merentasi garis fungsi.

 


Model Syarikat Asli Digital Pendekatan Baru

Banyak yang telah ditulis mengenai kematian corong jualan dan perubahan dalam perjalanan pembeli. Terutamanya dengan syarikat-syarikat asli digital di mana pemasaran bertanggungjawab untuk kitaran jualan penuh (dari kesedaran melalui muat turun dan penggunaan aplikasi).

“Seorang pelanggan asli secara digital mencipta perjalanannya sendiri, tidak terhad kepada corong linear tradisional,” kata Mayur Gupta , naib presiden pertumbuhan dan pemasaran di Spotify . Pelanggan masih membuat pilihan pembelian. Mereka hanya membuat mereka secara berbeza dan pada kelajuan yang lebih cepat.

“Kami berada di era pelanggan. Dia berada di tempat duduk pemandu. Dia mempunyai akses kepada pilihan sebelum ini. Dia boleh tarik plag pada kemudahannya. Dia tidak menunggu untuk diberitahu. Dia tahu di mana mencari maklumat. Dia mempunyai akses. “

 

two brown pencils

 

Gupta percaya bahawa “semua perubahan ini corong, tetapi tidak menghapuskannya.” Ia lebih cepat, ia tidak linear, dan yang paling penting “ia tidak ditakrifkan oleh pemasar, tetapi oleh pelanggan sendiri.”

Ini mempunyai implikasi bagaimana pelbagai fungsi berfungsi bersama dalam syarikat. Gupta menyimpulkan bahawa “pelanggan tidak peduli dengan penentuan fungsi, dia hanya mengambil berat tentang produk terbaik, pengalaman terbaik, dan nilai pada satu masa, lokasi dan sentuhan pilihannya.”

 


Nasihat yang anda boleh gunakan: 

Sama ada syarikat anda dilahirkan di internet atau menggunakan pendekatan yang lebih tradisional, meletakkan pelanggan di tengah perbualan mengubah perspektif, atau bahkan keperluan, penandaan antara fungsi.

 


Jualan adalah sebahagian daripada Mix Marketing

“Bagi orang-orang yang ada di pasaran hari ini, ia pasti merasa seperti pemasaran yang ada untuk menyampaikan jualan,” kata Cassidy Shield , yang pengalamannya dalam peranan pemasaran termasuk Gogo , Netcrackerdan Alcatel-Lucent ( Nokia ).

“Satu teknik yang saya gunakan untuk meluaskan pandangan pemasaran adalah untuk memikirkan jualan sebagai saluran.” Sama ada perniagaan itu perniagaan atau perniagaan kepada pengguna, atau beberapa gabungan kedua, “pelanggan berinteraksi dengan syarikat anda dalam banyak cara.

“Terserah anda untuk memilih interaksi yang paling masuk akal. Sebagai peneraju perniagaan yang ditugaskan untuk menjadi penasihat pelaburan yang baik, anda mempunyai pelbagai alat yang boleh digunakan untuk membina kesedaran, permintaan, dan untuk menukar peluang kepada pendapatan. 

“Melalui pasukan jualan adalah saluran yang penting untuk berkomunikasi dengan pelanggan, tetapi bukan satu-satunya,” Perisai berterusan. “Saluran lain dapat menjangkau pelanggan lebih kerap dan lebih luas daripada jurujual. Seorang jurujual adalah yang terbaik untuk beberapa perkara. “

Dengan kata lain, tindakan untuk jurujual perlu dipertimbangkan, dirancang, dilaksanakan, dan diukur bersama dengan taktik lain dalam kempen pemasaran bersepadu. Perisai mencatatkan bahawa “pasukan jualan adalah yang paling mahal dari saluran pemasaran dan harus digunakan untuk hanya bernilai tinggi, aktiviti yang relevan yang hanya boleh dilakukannya. 

 

red and white sale illustration

 

Oleh itu, sementara pemasar perlu memberi jualan untuk menjadikan syarikat itu berjaya, pasukan jualan juga mempunyai peranan untuk memberi perkhidmatan pemasaran untuk memastikan pelanggan dan prospek mempunyai pengalaman yang konsisten di semua saluran. “Pemikiran ini memanjangkan kepada fungsi yang dihadapi pelanggan termasuk sokongan teknikal, perkhidmatan pelanggan, operasi jualan, atau kredit.

 


Nasihat yang anda boleh gunakan:  

Apabila tumpuan tidak dilakukan pada jabatan, syarikat itu boleh menumpukan pada memanfaatkan semua aset dan keupayaannya untuk mencapai pelanggan semasa dan berpotensi. Pertimbangkan pandangan holistik dan lihat apakah itu mengubah perjalanan pembeli anda dan peranan yang anda minta pemasaran dan jualan untuk bermain di organisasi anda.

 

Sumber: Forbes