Mengapa Syarikat Kad Kredit Mengenakan Beberapa Caj Tersembunyi ?

Photo by Pixabay on Pexels.com

Ia pernah menjadi piawaian bagi syarikat kad kredit untuk menawarkan faedah seperti jaminan, perlindungan harga dan insurans kereta percuma kepada pemegang kad mereka. Kebanyakan tambahan ini kini hilang, yang menyebabkan pengguna tertanya-tanya mengapa manfaat ini dihapuskan.

person holding card and terminal

Kekurangan Penggunaan

Salah satu sebab utama penerbit kad memotong faedah ialah pemegang kad tidak menggunakannya. Chase, Discover dan Citi semuanya dinamakan”kekurangan penggunaan” sebagai sebab untuk mengurangkan ciri.

Ia memberi wang kepada pemiutang untuk menawarkan faedah, seperti jaminan harga terbaik, dan jika ahli kad mereka tidak menggunakan perkhidmatan ini, tidak ada gunanya membelanjakan wang.

Syarikat kad kredit juga menyatakan mereka lebih suka membelanjakan wang untuk program-program yang pemegang kad faedah, seperti ganjaran balik wang tunai , faedah yang rendah dan tiada yuran tahunan.

Walau bagaimanapun, isu ini mungkin tidak mempunyai kepentingan dalam faedah ini. Ini mungkin bahawa pemegang kad tidak tahu mengenai perkhidmatan yang ditawarkan oleh syarikat kad kredit mereka. Menurut penyelidikan baru-baru ini dari Strategi Pemasaran , 80% pengguna tidak jelas tentang manfaat yang menyertai kad kredit mereka, dan 52% “tahu sedikit atau tidak” mengenai ciri kad kredit tambahan.

 

Apps Pihak Ketiga

Satu lagi alasan mengapa syarikat kad kredit telah menurunkan perkhidmatan, seperti perlindungan harga, adalah kebangkitan aplikasi pihak ketiga yang secara automatik mencari Internet untuk tawaran yang lebih baik pada produk. Sebagai contoh, apabila anda membeli sesuatu secara dalam talian, Paribus dan Earny kedua-duanya mencari harga yang lebih baik pada item yang anda beli. 

Jika mereka mendapati perjanjian yang lebih baik, anda akan dikeluarkan bayaran balik. Earny mengambil potongan pembayaran 25%, tetapi Paribus adalah percuma. Oleh kerana perkhidmatan ini adalah automatik dan mudah digunakan, mereka adalah pilihan yang lebih baik daripada perlindungan harga kad kredit untuk banyak pengguna.

 

Apa Faedah yang Hilang?

Tuntutan yang manakah syarikat-syarikat kad kredit jatuh? Sehingga Februari 2018, Discover berhenti memberikan jaminan pulangan, perlindungan pembelian, perlindungan waranti, perlindungan insurans auto dan insurans kemalangan penerbangan. Sehingga April 2018, Chase menghapuskan perlindungan harga, perlindungan balik dan perlindungan pembatalan perjalanan. 

bank banking business cards

Akhirnya, sehingga Julai 2018, Citi berhenti menawarkan bantuan tepi jalan, perjalanan dan bantuan kecemasan, hilang perlindungan bagasi, perlindungan balik 90 hari dan “Citi Price Rewind”.

Penerbit kad utama lain, seperti Capital One dan American Express, belum lagi mengumumkan apa-apa potongan dalam faedah pemegang kad, tetapi kemungkinan trend ini akan berlaku dengan syarikat kad kredit tambahan.

 

Kesimpulannya

Sekiranya anda ingin tahu mengenai tawaran tambahan yang ditawarkan oleh kad kredit anda, log masuk ke akaun anda dalam talian atau melalui aplikasi mudah alih syarikat kad untuk melihat manfaat yang anda ada. 

Banyak faedah, seperti insurans pembatalan penerbangan, boleh menjimatkan wang apabila anda melakukan perjalanan, dan faedah seperti insurans sewa kereta boleh menghalang anda daripada membeli perlindungan insurans tambahan apabila anda menyewa kenderaan.

 

Apa komen anda ?

 

 

 

Sumber: Forbes