Kenapa Anda Perlu Rancang Di Hadapan Untuk Perbelanjaan Percutian ?

Photo by Pixabay on Pexels.com

background chair holiday hotel

Cuti-cuti menyelinap kepada kita lebih cepat daripada kemunculan rempah labu pada bulan September jadi penting untuk memulakan perancangan untuk mereka sekarang.

Hampir tiga perempat orang Amerika mengatakan mereka gagal untuk bajet dengan betul untuk cuti.

Dan bagi banyak orang, ini bermakna masuk ke hutang. Pengguna yang masuk ke musim cuti terakhir hutang menaikkan USD 1,054 dalam hutang baru secara purata .

Majoriti belanjawan ini disebabkan oleh hadiah. Walaupun senang untuk memberi, kebanyakan orang yang anda suka tidak mahu anda masuk hutang kerana mereka.

Berikut adalah beberapa tip untuk mempersiapkan musim cuti supaya anda dapat menutup 2018 dengan beberapa kejayaan kewangan dan bukannya tekanan wang.

1) Mula menyimpan awal.

Purata Amerika membelanjakan hampir USD 1,000 untuk membeli-belah bercuti. Bagi kebanyakan orang, itu satu bahagian penting – jika tidak semua – apa yang tersisa selepas anda membayar bil bulanan anda. Ini bermakna, jika anda menunggu sehingga Disember untuk memulakan membeli-belah, anda lebih mungkin menghabiskan wang yang anda tidak mempunyai.

cash coins money pattern

Sebaliknya, mula menyimpan sekarang. Sediakan akaun simpanan berasingan khusus untuk dana percutian anda. Dengan cara itu, anda tidak akan tergoda untuk membelanjakannya pada sesuatu yang lain. Menyelamatkan USD 333 / bulan selama tiga bulan lebih banyak dicapai daripada memperoleh USD 1,000 di tempat.

Untuk menjimatkan semudah mungkin, sediakan pemindahan automatik pada hari anda dibayar. Dengan cara itu, wang anda akan dipindahkan ke akaun simpanan percutian anda sebelum anda mempunyai peluang untuk menghabiskannya dengan sesuatu yang lain.

2) Hindari perebutan minit terakhir.

Apabila orang melebihkan hadiah itu biasanya kerana mereka diikat untuk masa. Jangan jadi lelaki yang berlari mengelilingi pusat membeli-belah dengan beg penuh dengan baju sejuk bersatu kabel dan mandi gelembung peppermint. Apabila anda menunggu sehingga minit terakhir, mencari hadiah bermakna dengan harga yang berpatutan adalah mustahil.

Untuk mengelakkan perbelanjaan sebanyak dua kali lebih kurang setengah sebagai hadiah yang baik, buka notepad pada telefon anda sekarang dan senaraikan setiap orang yang anda perlukan untuk membeli hadiah dan berapa banyak yang anda ingin belanjakan kepada mereka.

Seperti yang anda fikirkan idea hadiah yang sempurna, tuliskannya. Malah, mulailah membeli hadiah seperti yang anda jumpai. Dengan merancang ke depan, anda lebih cenderung untuk mencari tawaran mengenai item yang orang dalam hidup anda benar-benar akan suka.

3) Belanjawan untuk pembawaan diri.

Hampir seperempat orang dewasa mengatakan bahawa mereka biasanya membeli sendiri hadiah selama bercuti. Ini boleh menjadi baik atau buruk bergantung kepada cara anda mendekatinya supaya “merawat diri sendiri” dengan berhati-hati.

Sekiranya anda biasanya membeli barangan rawak hanya kerana mereka dijual, maka anda akan menjadi mangsa kepada taktik industri runcit untuk membolehkan anda berbelanja lebih. Hanya kerana sesuatu yang dijual tidak bermakna ia akan membuat anda gembira atau bernilai apa yang anda habiskan.

Percubaan tempur dengan terlebih dahulu mengakui bahawa peruncit secara aktif cuba menggoda anda apabila anda berbelanja. Kemudian, merancang untuk memberi hadiah sendiri dengan bijak.

Simpan senarai untuk diri sendiri di mana anda menulis barang yang anda mahukan atau perlukan. Kemudian apabila jualan bercuti datang, gunakan senarai untuk membimbing pembelian anda.

Menunggu untuk membeli barangan pada titik harga yang lebih rendah yang anda merancang untuk membeli pula adalah langkah wang yang benar-benar bijak.

 

Apa komen anda ?

 

 

Sumber: Forbes