4 Pelajaran Utama Daripada Perniagaan Francais Berjaya

Photo by Pixabay on Pexels.com

bread food restaurant dinner

 

Persatuan Francais Antarabangsa (IFA) menganggarkan bahawa terdapat lebih daripada 3,500 jenama francais di Amerika Syarikat. Sejak pemulihan ekonomi berikutan kemelesetan ekonomi tahun 2008, francais baru terus meningkat.

Permodalan putih yang baik dan semangat keusahawanan adalah faktor utama dalam menentukan sama ada pemegang francais akan berjaya, saya ingin tahu apa francaisi dianggap sebagai satu-satunya perkara yang membantu mereka mengatasi. Lapan pemilik francais yang berjaya – dari tiga francais yang sangat berbeza ( Bateri Plus Mentol , RE / MAX Profesional dan Pembantu Kanan ) – berkongsi pengalaman mereka.

 


Petua # 1: Mengurus Orang Anda

Dalam francais, “orang” anda termasuk kakitangan anda dan pelanggan anda. Miguel Perez, pemilik beberapa francais Batteries Plus Bulbs di Oregon, menerangkan: “Dalam model runcit berorientasikan perkhidmatan dan teknikal seperti Batteries Plus Bulbs, penting untuk meminimumkan perolehan. Sekiranya pemegang francais runcit mahu berkembang, anda dengan cepat menyedari bahawa kakitangan anda adalah pautan utama kepada pelanggan anda. 

Kami memberi tumpuan kepada menawarkan pakej pampasan di hujung pasaran kami yang lebih tinggi, termasuk faedah kesihatan dan persaraan. Sebaik sahaja kita mencari dan menyewa orang dengan sikap yang betul, kita terus melabur dalam latihan mereka. Mempunyai pasukan yang hebat di tempat dengan kedalaman pengalaman membolehkan kami membina hubungan jangka panjang dengan pelanggan kami. 

Mereka akan kembali untuk perkhidmatan pakar pakar kami lagi dan lagi. Jika anda menjaga rakyat anda, mereka akan menjaga pelanggan anda. “Jangan lupa: Pelanggan yang berpuas hati yang berkongsi pengalaman dengan perniagaan anda dengan rakan dan keluarga adalah iklan terbaik anda.

Nate Martinez, pemilik RE / MAX Professionals di Phoenix dan Glendale, Arizona, bersetuju bahawa menyewa orang yang terbaik dan menggunakan pendekatan tangan menyumbang paling kepada kekuatan jenamanya. ” Dhanya beli francais – terlibat dengan sistem sokongan francais anda. Kebanyakan francais menawarkan latihan, mesyuarat dan konvensyen. 

Sebagai pemilik francais REMAX, saya menghadiri Mesyuarat Mastermind dengan pemilik lain, mesyuarat tempatan dan serantau, dan mesyuarat nasional. Sebagai pemilik francais selama 18 tahun, saya sangat terlibat dalam semua peluang untuk belajar dan berkongsi dengan pemilik perniagaan yang berpikiran sama.  Kunci kejayaan dalam mana-mana perniagaan adalah hampir selalu orang yang anda sewa. 

Saya cadangkan mengambil masa anda membina pasukan anda dengan orang yang bersemangat tinggi. Ia adalah orang yang anda bawa ke dalam organisasi anda, seperti francais anda, yang akan memberikan pulangan yang besar ke atas pelaburan anda. “

 


Tip # 2: Mengurus Keperluan Modal Anda

Hanya kerana mereka berdasarkan model perniagaan yang terbukti tidak bermakna bahawa francais beroperasi dan berfungsi sendiri tanpa pengawasan yang ketara. Tom Davis, pemilik francais Batteries Plus Bulbs di New Jersey, berkongsi nasihat praktis: “Apabila menilai francais yang anda sedang mempertimbangkan, anda perlu mengekalkan semangat emosi anda untuk perniagaan. Semak realiti praktikal, dan fokus pada kewangan. 

Model kepelbagaian hasil / kos / sensitiviti aliran tunai (tinggi, sederhana dan rendah) dan pastikan anda boleh menghadapi senario terburuk. Jangan biarkan emosi anda awan realiti. “

Steve Sutton, pemilik enam francais Batteries Plus Bulbs di Columbus, Ohio, menambah: “Sebelum membuka pintu anda, selesaikan garis kredit yang sedikit lebih besar daripada yang anda fikir perniagaan anda perlu. 

Kemudian pastikan untuk merawat garis sebagai sumber pendanaan jangka pendek itu, yang bermaksud memastikan ia dibayar setiap 12 bulan. “Amalan ini akan membuat anda pelarut melalui kemerosotan bermusim sekali-sekala, dan menjaga reputasi kredit anda kukuh. 

 


Petua # 3: Mengambil Keuntungan Menjadi Francais

Kejayaan Steve Sutton telah sebahagiannya belajar dari francais lain. Beliau menasihati: “Pastikan rangkaian dengan francais lain, kerana anda belajar banyak dari satu sama lain. Anda harus sentiasa menilai apa yang berfungsi dan apa yang tidak berfungsi. Cari francais yang berjaya dalam pasaran yang sama dengan anda – bukan hanya di halaman belakang anda sendiri. 

Anda mahu dialog terbuka dan terang, dan francaisi serupa yang secara fizikal dekat dengan perniagaan anda dapat melihat anda sebagai persaingan. Apabila anda berinteraksi dengan francaisi lain, menawarkan pengalaman dan cadangan anda sendiri, jadi anda bukan sekadar membebankan sekutu dengan isu tertentu anda. Berusaha untuk mendapatkan komunikasi dua hala yang kuat. “

coins commerce currency finance

Michael dan Leann Mohl, pemilik Penolong Kanan di South Palm Beach, menambah beberapa nasihat: “Apabila bekerja dalam sistem francais yang besar, anda bukan sahaja perlu menjalankan dan mengembangkan perniagaan anda sendiri, tetapi anda juga harus sedar francais lain .  Apa sahaja yang anda lakukan boleh merenung keseluruhan sistem, jadi penting untuk mengekalkan gambaran besar dalam fikiran. 

Apabila memiliki perniagaan kecil yang merupakan sebahagian daripada francais yang lebih besar, sebaiknya bermula dengan cetak biru menyeluruh tentang bagaimana anda merancang untuk menjadikan perniagaan anda terkenal di kawasan anda. Anda juga memerlukan buku panduan operasi yang baik dengan dasar dan prosedur yang terperinci untuk setiap pekerja. Buku panduan ini menjadi rujukan penting yang memastikan anda melakukan segala-galanya oleh buku dan anda tidak melanggar francais lain.

Pemilikan absentee biasanya tidak berfungsi dengan baik dalam francais. Kami telah mendapati bahawa mengambil kawalan tegas terhadap kekangan dan menjadi orang penting untuk pelanggan baru telah menjadi kunci kepada pertumbuhan yang berjaya kami. Saya sangat bersemangat tentang perniagaan ini dan menggunakan kepakaran ini untuk membina hubungan dengan pekerja, pelanggan berpotensi dan sumber rujukan. 

Untuk perniagaan kecil lain, saya cadangkan anda mempunyai pemimpin yang kuat dan pembuat keputusan di pejabat anda. Tidak kira seberapa baik pasukan jualan anda, jika pejabat belakang tidak dapat menyampaikan, perniagaan anda akan gagal dalam jangka panjang. 

Apabila memulakan atau mengembangkan francais anda, pastikan pasukan anda mempunyai sokongan langsung supaya apabila anda mencapai kejayaan baru – dan anda akan – anda dan mereka tahu apa yang perlu dilakukan untuk mengurangkan tekanan dan mengekalkan fokus pada pertumbuhan.

Sesetengah francais meminjamkan diri kepada lebih individu daripada yang lain. Matthew van Winkle, pemilik RE / MAX Northwest , berkongsi pengalamannya: “Membeli francais hanya langkah pertama. Kebanyakan perniagaan kecil baru, termasuk francais, gagal. Apabila membeli francais, bijak menggunakan model francaisor sebagai titik permulaan. 

Namun, penting bagi anda untuk menyelam ke pasaran dan industri anda. Anda harus bersedia untuk mengemas kini dan menyesuaikan model francais untuk keadaan unik anda dengan cara yang membolehkan perniagaan anda berkembang. Belajar dari francaisi yang paling berjaya di dalam jenama anda dan dari pengendali utama lain dalam industri anda. 

Ambil semua yang anda pelajari dan bawa ke perniagaan anda dengan cara yang sistematik. Ingat, pemilik perniagaan bukanlah yang melakukan segala-galanya setiap hari; Sebaliknya, mereka membina sistem dan mengajar pasukan yang tepat bagaimana menjalankan perniagaan. 

Sebagai pemilik, tugas anda adalah untuk memahami dan mengarahkan operasi sehari-hari, tetapi untuk mengekalkan tumpuan anda dengan tegas di cakrawala, untuk daya maju dan pertumbuhan jangka panjang. 

Anda mesti mengupah dan membangunkan pasukan yang tepat sehingga pasukan anda dapat melakukan setiap perincian pekerjaan mereka dengan lebih baik daripada yang anda sendiri. “

Marilyn Dashe, Broker / Pemilik RE / MAX At The Coast , menambah: “Beroperasi francais anda secara mandiri sementara masih mematuhi dan menghormati garis panduan dan peraturan entiti korporat. Pilih lokasi anda dengan berhati-hati dan melabur dalam personaliti / budaya anda sendiri. 

Membangunkan struktur yuran anda berdasarkan makna pasaran anda, dan buatlah bahan-bahan pemasaran yang akan membuat anda menonjol sebagai sebuah pejabat bebas. Anda tidak mahu menjadi francais syarikat lain. Anda mahu membuat francais anda mencerminkan siapa anda. “

 


Petua # 4: Mengurus Diri Anda

Bobbi Emmanuel, pemilik Penolong Kanan Harrisburg , mempunyai beberapa input penting: “Berfokus, adil, fleksibel. Memiliki perniagaan adalah kerja keras, tidak kira berapa kecil dan tidak kira sama ada ia adalah sebahagian daripada rangkaian francais yang lebih besar. 

photo of four persons uniting hands

Adalah penting untuk mencari keseimbangan kehidupan peribadi anda. Masa jadual untuk keluarga dan rakan-rakan dan pastikan anda meluangkan masa untuk melakukan perkara-perkara yang penting kepada anda di luar kerja. Suruh diri anda dengan orang yang kuat dalam organisasi anda. 

Sewa orang yang boleh menangani masalah sehari-hari apabila anda tidak dapat melakukannya! Sebaik sahaja, ajar orang lain bagaimana untuk menguruskan projek dan proses – dan kemudian mewakilkan. Cari dan tumbuhkan bakat anda sendiri dan perintis selebihnya. 

Anda tidak sepatutnya menjadi Jack-of-All-Trades, melainkan seorang pemimpin kakitangan anda, memberikan visi yang jelas tentang matlamat anda. Ini akan membantu anda menetap dengan apa yang anda lakukan! “

 

4 tips dari francaisi yang berjaya menyediakan cara untuk menilai dan memahami apa yang pemilik harus lakukan untuk mengendalikan francais yang berkembang maju. Anda mesti memutuskan sama ada anda bergantung kepada tugas yang akan terlibat dalam menjalankan francais yang anda sedang mempertimbangkan. Hanya anda boleh memutuskan sama ada untuk melompat peluang francais yang menarik … atau lulus.

Apa komen anda ?

 

 

Sumber: Forbes