10 Cara Pemimpin Mempengaruhi Sesebuah Organisasi

Photo by Lukas on Pexels.com
close up photo of man wearing black suit jacket doing thumbs up gesture

Pernahkah anda bertemu ramai pemimpin yang benar dalam pengalaman profesional anda? Apa yang menjadikan mereka bahan kepimpinan kelas dunia? Tidak ada jawapan yang salah – tetapi mungkin pengaruh magnet mereka terhadap budaya syarikat mereka dan orang-orang di sana.

Tetapi bagaimana mereka sebenarnya menariknya? Berikut adalah sepuluh cara pemimpin sebenar meninggalkan budaya organisasi syarikat mereka yang lebih kuat daripada yang mereka dapati.

1. Mereka Perhatikan

Terdapat banyak kebijaksanaan dalam frasa seperti, “Dengar banyak dan bercakap sedikit.” Ia merupakan salah satu ciri utama pemimpin sebenar. Mereka cukup berwaspada untuk mengambil butiran terperinci tentang persekitaran kerja mereka, termasuk tingkah laku pekerja, kebimbangan mengenai semangat dan peluang untuk membuat perbaikan dalam proses syarikat.

2. Mereka Mengimbangi Subkultur Dengan Perpaduan Organisasi

Kami semua berada di sekolah menengah sekali. Dan apabila kita memasuki dunia profesional, sukar untuk menggoncangkan kecenderungan untuk membuat kawan cepat dan membahagi diri menjadi kumpulan yang lebih kecil, atau subkultur, dalam keseluruhan yang lebih besar. Para pemimpin terbaik melihat peluang membina pasukan dalam subkultur ini – tetapi mereka juga tahu untuk menggalakkan lebih banyak kerjasama antara pasukan dan perkongsian maklumat yang lebih baik.

3. Mereka Tidak Mendapatkan Hangout pada Judul

Sesetengah syarikat yang paling harmoni di luar sana adalah orang-orang di mana hirarki syarikat seolah-olah turun ke latar belakang. Bandingkan ini dengan pengurus yang sombong yang membuang berat badan mereka atau mencari cara untuk meletakkan diri mereka di atas pangkat dan fail. Pengurus-pengurus yang benar-benar hebat memahami nilai struktur syarikat yang lebih baik dan manfaat untuk memberi cadangan dan maklum balas daripada orang yang tidak mempunyai tajuk yang kuat yang disertakan dalam tandatangan e-mel mereka.

4. Mereka Tidak Dipimpin oleh Pemimpin

Sekiranya ada nilai dalam pemimpin terurap yang tidak berundur di belakang tajuk mereka, hanya ada nilai dalam pekerja yang sememangnya memancarkan kepimpinan yang menghormati semata-mata. Mungkin ia kepimpinan yang diperoleh melalui pendidikan berterusan. Atau mungkin hanya kemampuan untuk mendengar dan berempati dengan rakan sekerja mereka. Sama ada cara, kepimpinan tidak selalu memerlukan gelaran.

5. Mereka Aktif dalam Komuniti

Kami kadang-kadang lupa bahawa terdapat lebih banyak daripada kami daripada kerjaya kami. Kadang-kadang kepemimpinan di tempat kerja ditakrifkan sebahagiannya oleh apa yang melampaui temboknya. Dengan ini, kami bermaksud pemimpin yang mengambil kepentingan dalam peranan yang mereka mainkan dalam komuniti mereka, negara mereka dan juga dunia.

Penglibatan sivik dan memberi amal waktu dan wang adalah sesuatu yang setiap pemimpin harus berhasrat jika mereka serius tentang perusahaan mereka yang menjaga tempat pro-sosial dalam masyarakat. Dan ini cara terbaik untuk memberi inspirasi kepada generasi baru peserta sivik.

6. Mereka Membantu Pekerja Memahami sepenuhnya Peranan mereka

Terdapat kemungkinan sambungan antara objektif syarikat dan realiti sehari-hari orang yang bekerja di sana. Kadang-kadang ia memerlukan pemimpin berbakat untuk membantu pekerja menyambungkan titik-titik dan mencari makna dan nilai dalam apa yang mereka lakukan. Ia bermula dengan melihat nilai syarikat.

Adakah reka bentuk produk anda berfokus? Perkhidmatan pelanggan yang tidak dapat dilupakan? Walau apa pun objektifnya, pemimpin perlu tahu bagaimana untuk membantu setiap pekerja, tidak kira peranan mereka, dan memahami bagaimana kerja yang mereka lakukan secara positif memberi kesan kepada misi yang lebih luas.

closeup photo of person s fist bump

7. Mereka Membantu Rakan-rakan Berkembang Membangun Kemahiran Mereka

Pemimpin boleh bekerjasama dengan pekerja untuk mengembangkan pengetahuan mereka tentang bidang mereka, memperluaskan set kemahiran mereka, dan menambah cabaran dan tanggungjawab baru kepada kerja yang mereka lakukan. Mungkin ia adalah masalah pejuang lintas-latihan sehingga mereka dapat meluncur di antara jabatan-jajaran yang diperlukan untuk cabaran baru dan rasa baru hubungan dengan syarikat yang lebih besar.

8. Mereka Memperkukuhkan Akauntabiliti dan Memproses Kepemilikan

Terdapat banyak peluang sepanjang hidup kita untuk mempelajari nilai akauntabiliti. Tempat kerja tentu saja salah satu yang paling jelas.

Pemimpin boleh bekerja dengan pelbagai cara untuk mengukuhkan pemilikan dan akauntabiliti proses dalam organisasi mereka. Metrik mana yang bernilai mengukur dan membincangkan dengan pekerja? Apakah tanda aras dan matlamat yang paling berguna untuk diteruskan? Adakah terdapat jangkaan untuk ketelusan atau produktiviti yang tidak dihormati? Apabila pemimpin menguatkan akauntabiliti di tempat kerja, mereka menguatkan akauntabiliti di mana-mana.

9. Mereka Melihat Daripada Produktiviti

Idea kepimpinan wujud kerana kita memerlukan orang yang mempunyai visi yang dapat menyelesaikan sesuatu. Tetapi bukan tempat kerja yang jauh lebih banyak daripada berapa banyak widget yang kami buat dalam satu jam atau berapa banyak dolar yang kami hasilkan?

Salah satu pekerjaan penting anda sebagai pemimpin adalah untuk menggalakkan keputusan tanpa membuat pasukan anda merasa seperti bicara dalam roda atau gear dalam mesin membuat keuntungan. Di mana hati? Apa gunanya kerja yang anda lakukan jika anda tidak bersenang-senang dan membangun hubungan yang lebih positif dengan orang yang anda habiskan dengan setiap hari?

10. Mereka Bercakap Kepada Pekerja Mereka Seperti Manusia

Memang benar bahawa semua orang mempunyai gaya komunikasi yang berbeza dan menggunakan bahasa secara berbeza. Tetapi sesuatu yang perlu diingat oleh setiap pemimpin ialah 100 peratus yang jelas apabila seorang pemimpin bercakap dengan seorang pekerja atau bercakap di atas kepalanya.

Pemimpin berkualiti tinggi menguasai perbendaharaan kata pepejal dan mempunyai pemahaman yang baik terhadap bahasa yang menyokong dan kritikan yang membina. Tetapi berfikir di luar kerja juga. Sekiranya anda seorang pemimpin, adakah anda tersenyum apabila anda menyerahkan seseorang di dalam dewan? Adakah anda, dalam ertikata, “boleh didapati secara emosi” apabila pasukan anda mempunyai keluhan ke udara, cadangan untuk membuat atau hanya menganggur chitchat untuk bertukar?

marketing man person communication

Komunikasi adalah penting

Jika ada satu perkara yang anda ingat dari senarai ini, buatkan kepentingan komunikasi. Orang melihat kepada pemimpin yang terdengar bersemangat dan menertawakan minat untuk melibatkan diri dengan pekerja mereka. Pemimpin yang benar akan sentiasa menunjukkan warna mereka tidak kira keadaannya.


Follow & Subscribe Newsletter


Berkaitan