Bagaimana Cara – Cara Setting Modem Streamyx ?

cara-setting-modem-streamyx

Jika anda pengguna streamyx, kami pasti  anda dibekalkan modem dari TM dengan jaminan selama 1 tahun, tahukah anda komponen elektronik mempunyai jangka hayat begitu juga dengan modem streamyx anda.

Maka ianya akan rosak mungkin terkena kilat atau sudah sampai masanya, tanda modem anda rosak iaitu wifi anda tidak terhubung atau salah satu port lan pada modem anda tidak berfungsi atau modem anda terus tidak menyala kesemua LED.

Mr Bagaimana akan memberitahu anda secara ringkas bagaimana melakukan setting atau tetapan pada modem yang anda baru beli, modem yang kami gunakan iaitu D-Link dan pastikan ianya modem router.

LANGKAH 1 :

Anda perlu on terlebih dahulu modem dan pastikan kesemua lampu pada modem menyala, pastikan kesemua cable pada modem sudah dipasang.

cara-setting-modem-streamyx-monaliza-mastura-300x225

LANGKAH 2 :

Jika kesemua lampu pada modem menyala dan anda telah menghubungkan cable lan ( local area network ) pada modem ke komputer anda, seterusnya buka browser ( pelayar ) sama ada internet explorer/mozilla firefox/google chrome atau lain-lain.


Hidden Gems – Draco Nature & Camp, Sungai Chenderiang, Tapah, Perak


LANGKAH 3 :

Taip ip address/default gateway 192.168.1.1 pada address bar pada pelayar maka akan keluar satu pop up atau panel dimana meminta anda memasukkan username dan passsword, secara default masukkan username : admin dan passsword : admin .

LANGKAH 4 :

Anda akan dibawa ke halaman baru, seterusnya klik menu button ” Setup Wizard @ Quick Setup ” bergantung kepada jenis modem, bagi modem jenis D-Link anda perlu klik menu button ” Setup Wizard ” , klik button next sebanyak 3 kali.

panel-setting-modem-dlink-monaliza-mastura

LANGKAH 5 :

Anda diminta untuk mengisi maklumat seperti dibawah:

Country:Malaysia
ISP: Streamyx (Telecom Malaysia – PPP0E)
Protocol: PPP0E
Encapsulation ModeLLC
VPI0
VCI35
Username:nama_akaun@streamyx ( Anda boleh mendapatkan dari pihak TM )
Password:( Anda boleh mendapatkan katalaluan dari pihak TM )

LANGKAH 6 :

Setelah langkah diatas selesai klik button next dan anda akan dibawa ke halaman tetapan wireless, masukkan nama wifi anda pada bahagiaan ” Wireless Network Name ( SSID ) ” untuk tujuan keselamatan agar pengguna lain tidak dapat menggunakan internet anda, anda perlu memilih security mode WPA-PSK , masukkan password anda ( pastikan anda ingat katalaluan tersebut  ), selepas setting bagi wireless anda hanya tekan button next.


Hidden Gems- Explore Masbro Hidden Village, Lenggong, Perak


LANGKAH 7 :

Setelah selesai,klik pada butang restart ( jika username dan password anda betul maka lampu pada modem “Internet ” akan menyala dan anda boleh melayari internet.

DSL-2740B_C2_Image_L(Front)

Berkaitan

Join 4,779 other subscribers