(Halal Trip) 14 Tempat Menarik Bagi Mereka Yang Ingin Melancong Ke Laos

Negara Laos, sebuah negara Asia Tenggara, telah memperoleh taraf sebagai platform eko pelancongan untuk pelancong dan juga percutian romantis yang sempurna pada tahun-tahun kebelakangan ini. Rumah untuk rakyat yang paling santai, Laos adalah negara yang menyenangkan untuk pergi bercuti.

download (1)

Gunung yang menarik melihat seni bina kolonial Perancis, penempatan suku bukit, biarawan Buddha dan pengalaman pengembaraan menaiki bot menyusuri sungai pasti dapat meninggalkan kenangan yang tidak dapat dilupakan bagi pelawatnya. Belum lagi, padang belantara Laos juga merupakan salah satu cabaran utama untuk pelancong yang mencabar.

Keindahan Matahari Terbenam

Melihat keindahan matahari terbenam di atas Sungai Mekong. Berjalan kaki ke Phu Si Hill di tengah-tengah bandar yang terletak di Luang Prabang. Anda tidak boleh ketinggalan kerana ia mempunyai kuil di bahagian atas dan boleh dilihat dari setiap sudut. Dari tempat ini, anda akan dapat melihat pemandangan pergunungan sekitar Luang Prabang dan di mana pertemuan antara sungai Mekong dan Nam Khan.

Air Terjun Kuang Si

Melihat salah satu air terjun terbaik di Asia Tenggara. Dikatakan bahawa Air Terjun Kuang Si berhampiran Luang Prabang adalah yang paling luar biasa buat sesiapa yang ingin berkunjung di sini. Ia landskap lata besar yang mana anda boleh melompat ke dalam kolam di bawah. Air terjun yang mengalir berwarna biru dan kolam membuat untuk tempat berenang yang sangat baik. Harus tempat perlu dilawati apabila anda berada di Laos.

Pasar Malam Vientiane (Vientiane Night Market) 
Walaupun ini berlaku untuk mana-mana negara di Asia Tenggara, tetapi pasaran adalah serangan yang benar terhadap deria pengembara. Jika anda belum pernah ke pasaran Asia tempatan sebelum ini, anda berhutang kepada diri sendiri untuk berbuat demikian!

Vientiane-Night-Market-1

Apa yang membuat anda berfikir bahawa anda boleh terlepas melawat pasar malam di Laos? Dibenamkan dengan penduduk setempat apabila anda pergi melalui membuat tawar menawar  barang-barang di kedai.

Terokai Gua Vang Vieng
Blue Lagoon adalah tarikan yang terkenal berhampiran Vang Vieng. Walau bagaimanapun, Gua Tham Phu Kham yang berhampiran adalah tempat yang perlu diterokai. Anda perlu membawa lampu dan aktiviti berkhemah juga dibenarkan. Ia akan menjadi satu jenis pengalaman yang menakjubkan.

Belon udara panas di Vang Vieng
Sekiranya anda mempunyai wang lebihan, kenapa tidak mencuba aktiviti ini. Ia akan menelan belanja MYR320 untuk pengalaman 20-minit perjalanan belon udara panas.

Yang pernah datang ke sini, ia mungkin antara perjalanan belon yang paling murah yang anda dapati di mana saja di dunia. Ia adalah satu pengalaman yang baik dan sangat menyeronokkan.


See also


Mencuba dan Menginap Di Hutan
Laos mempunyai banyak hutan-hutan yang belum diterokai, yang sebahagiannya adalah habitat terakhir yang tersisa dari gibbon hitam. Adakah anda tahu bahawa ia pernah dianggap pupus? Salah satu cara terbaik untuk menerokai hutan dan mempunyai peluang untuk melihat gibbons.

Ini adalah projek pemuliharaan gibbon berhampiran Huay Xai, yang membolehkan anda tidur di rumah atas pokok di hutan. Pastikan untuk membuat tempahan awal sebelum anda merancang untuk datang ke sini!

The-Gibbon-Experience-1024x658

Rasa makanan Halal Laotian
Jangan lupa untuk merasai makanan asli Laotian dengan melawat beberapa restoran Halal yang terdapat di Laos. Makanan halal boleh didapati di beberapa restoran di Laos. Kebanyakan makanan halal di negara ini adalah masakan India. Berikut adalah beberapa restoran yang boleh anda pergi untuk makanan Halal:

 1. Chennai Restaurant, Luang Prabang
 2. Wat That Restaurant (Halal Food),  Luang Prabang
 3. Nazim Indian Restaurant, Vientiane
 4. Aashifa Restaurant, Vientiane
 5. Taj Mahal Restaurant, Vientiane
 6. Jamil Zahid Indian Pakistani Food, Vientiane
 7. Fathima Restaurant, Vientiane
 8. Al-Farouk Restaurant Indian Halal Food, Vientiane
 9. Vieng Restaurant (Masakan Halal Laotion), Vientiane
 10. Sim Min Halal Restaurant, Vientiane
 11. Urdu Cafe, Vientiane
Vieng-Restaurant-1024x616
halal vientine

Mengambil Pelayaran Bot dari Thailand
Bot yang perlahan selama 2 hari di Sungai Mekong dari Huay Xai berhampiran sempadan Thailand ke Luang Prabang digunakan untuk menjadi satu-satunya cara masuk ke Laos. Tetapi sekarang, anda boleh melakukannya dengan mudah dengan bas, yang akan lebih mudah dan lebih cepat.

Walau bagaimanapun, sebagai pengembara, anda ingin meneroka dengan betul? Oleh itu, saya cadangkan mengambil perjalanan bot 2 hari. Anda akan melihat banyak nelayan tempatan di sepanjang jalan, dan beberapa hidupan liar jika anda bernasib baik. Bot yang perlahan juga merupakan cara yang luar biasa untuk bertemu pelancong lain.

Slow-Boat-Voyage-1024x768

Mengelilingi Dengan Bot di Kepulauan Empat Ribu
Si Phan Don (Empat Ribu Kepulauan) adalah kepulauan di dalam kawasan Sungai Mekong di bahagian selatan Laos. Ia juga dikenali sebagai tempat yang santai untuk dikunjungi, dan yang sangat murah untuk dikelilingi. Jangan lupa untuk memeriksa harga pasaran tempatan atau bahkan menaiki bot untuk menemui pulau.

4-Thousand-Islands-1024x683

Dataran Balang
Dataran Balang di bandar Xieng Khouang (Phonsavan) adalah daya tarikan yang akan menawan anda. Kembali ke Zaman Besi, balang mega ini dipercayai dikaitkan dengan amalan penguburan kuno tetapi tidak ada yang benar-benar mengetahui asal tepatnya. Anda tidak boleh meninggalkan Laos tanpa mengetepikan salah satu misteri arkeologi terbesar dunia.

Plain-of-Jars-1024x682

Melawati Muzium Negara Lao
Muzium Negara Lao mempunyai beberapa peninggalan sejarah yang boleh dilihat. Percubaan telah dibuat untuk mencipta Arc de Triomphe di Paris, yang dipanggil secara tempatan sebagai Patuxai, bermaksud Gerbang Kemenangan.

Monumen ini terletak di hujung laluan, yang dipenuhi dengan pokok palma. Cara yang baik untuk memahami sedikit lagi sejarah Laos.

Terlibat dengan aktiviti air
Di persekitaran Vientiane, terdapat banyak peluang untuk pengunjung menikmati arung jeram, mendaki, dan bahkan berkayak. Tasik Nam Ngum adalah destinasi berkelah yang popular dan anda juga boleh mengambil pelayaran di tasik. Cara yang baik untuk direndam dalam alam semula jadi.

Nam-Ngum-Lake-near-Vientiane-Laos-1024x768

Menyaksikan Hidupan Liar Laos
Taman Negara Nam Ha adalah tempat yang tepat untuk menempatkan harimau bintang, gajah liar dan juga harimau. Dataran Boloven di wilayah Champassak, Laos juga bagus untuk menikmati perjalanan gajah dan juga aktiviti mendaki.

Nam-Ha-National-Park-1-1024x576

Laos mempunyai komuniti Islam yang kecil terutamanya di ibu kota. Masjid Jama di Vientiane adalah masjid utama. Tetapi terdapat juga masjid yang lain iaitu Masjid Azhar, Vientiane, yang dikenali sebagai “Masjid Kemboja”. Ia terletak di sudut yang tidak jelas di daerah Chantaburi, Vientiane.

Walaupun Laos hanyalah sebuah negara kecil, ia mempunyai banyak aktiviti untuk pelancong lain. Mudah-mudahan, melalui artikel ini, semua pelawat Islam di luar sana akan tertarik untuk mengalami Laos pada masa akan datang.

Sebelum saya membuat kesimpulan , mari kita lihat satu lagi fakta tentang Islam di Laos. Adakah anda tahu bahawa umat Islam adalah minoriti kecil di Laos dan merupakan kira-kira 0.01% penduduk? Penduduk Muslim kebanyakannya terlibat dalam perdagangan dan pengurusan kedai daging mentah. Sebuah komuniti kecil Cham Muslim dari Kemboja yang melarikan diri dari Khmer Rouge juga dijumpai. Umat ​​Islam hidup terutamanya di kawasan bandar.

Sumber:

 1. https://blog.tripfez.com/15-incredible-things-to-do-and-see-in-laos-for-muslim-travelers/

Berkaitan

Join 4,696 other subscribers