10 Cara Terbaik Untuk Mempromosikan Laman Web Anda Secara PERCUMA !!!

Terdapat banyak platform atas talian yang boleh anda gunakan untuk mempromosikan laman web anda secara percuma. Ia hanya satu perkara untuk mencari yang terbaik untuk anda dan jenama anda.

 

pexels-photo-607812.jpeg

Sebelum anda memulakan, ingat bahawa promosi laman web berfungsi lebih baik apabila anda mengetahui pengunjung  laman web anda. Contohnya, jika anda membuat perhiasan, Pinterest adalah tempat yang sempurna untuk mencari pembeli yang berpotensi; Sebagai alternatif, jika anda blog mengenai sukan, ada platform yang lebih baik untuk mempromosikan diri sendiri, seperti Twitter.

Panduan ini termasuk 10 cara terbaik untuk mempromosikan laman web anda secara percuma. Teruskan membaca untuk mengetahui faedah setiap platform.

 

Facebook

Sebagai rangkaian sosial yang paling popular di dunia, Facebook adalah tempat yang tepat untuk mempromosikan sebarang perniagaan. Anda boleh membuat halaman syarikat secara percuma, berkongsi maklumat, menyiarkan foto, dan berinteraksi dengan penyokong yang berpotensi.

 

pexels-photo-267399.jpeg

Ingat untuk selalu berkongsi kandungan dari laman web anda pada halaman Facebook anda untuk mengarahkan lalu lintas ke tapak anda. Jika anda berada di WordPress.com, anda boleh melakukannya dengan cepat menggunakan ciri Publikasikan, yang merangkumi rangkaian sosial yang paling popular.
Google MyBusiness 

Walaupun laman web laman web anda sudah diindeks di Google, anda boleh mendapatkan kedudukan yang lebih menonjol dalam hasil carian dengan membuat penyenaraian bebas di Google MyBusiness.

pexels-photo-218717.jpeg

Maklumat input tentang perniagaan anda, seperti maklumat hubungan anda dan URL lokasi web anda, dan ia akan muncul secara automatik apabila orang mencari jenis perniagaan tertentu anda di Google atau Peta Google.

 

 

Twitter

Twitter boleh menjadi platform penting untuk mempromosikan laman web anda kepada khalayak sasaran anda. Anda juga boleh menggunakan hashtags untuk berkongsi kandungan anda dengan pengikut (followers) yang berpotensi yang tidak akan menemui anda.

Twitter

 

 

Quora

Quora adalah laman perkongsian pengetahuan di mana pengguna boleh bertanya mengenai topik dan pakar akan memberikan jawapan. Anda tidak boleh (dan tidak seharusnya) mempromosikan laman web anda secara langsung, tetapi anda boleh membina reputasi dalam talian anda dengan menubuhkan diri sebagai pakar dalam industri anda.

download

Sebagai contoh, pereka dalaman di Quora mungkin menjawab soalan mengenai projek pembentukan semula pengguna. Sertakan nama perniagaan anda dan pautan ke laman web anda dalam profil Quora anda, dan anda mungkin akan menarik perhatian orang yang terkesan dengan jawapan anda yang berpengetahuan.

 

 

 

Instagram 

Instagram adalah komuniti sosial yang besar yang dibina di sekeliling perkongsian foto. Sudah tentu, ada perniagaan tertentu yang lebih sesuai untuk promosi di Instagram: fesyen, perjalanan, makanan, dan lain-lain.

download (3)

Tetapi jangan biarkan itu memegang anda kembali – dengan sedikit kreativiti, anda boleh mempromosikan hampir mana-mana perniagaan di Instagram, selama semasa anda membuatnya menarik secara visual.

 
LinkedIn

Walaupun LinkedIn pada mulanya dibina untuk menghubungkan syarikat dengan pekerja berpotensi, ia telah berubah menjadi platform “sosial untuk perniagaan” sebenar. Mewujudkan halaman syarikat di LinkedIn adalah cara terbaik untuk mewujudkan profesionalisme anda dan mengarahkan pengunjung berkualiti ke laman web anda.

og-social-share-image

 

 

 

Direktori Perniagaan Industri

Sekiranya anda mempunyai lokasi bata-dan-mortar, direktori adalah alat dwi-tujuan untuk mempromosikan kedua-dua kedai dan tapak anda. Bergantung kepada jenis perniagaan yang anda jalankan, terdapat beberapa direktori yang sesuai untuk anda. Lihat senarai popular ini dari HubSpot untuk mencari yang terbaik untuk syarikat anda.

 

 

 

Pinterest

Pinterest adalah laman web yang disukai oleh pengguna yang berminat untuk menemui gaya, idea hadiah, dan trend. Jika anda mempunyai gambar bersemangat untuk mempamerkan, papan Pinterest boleh menjadi cara yang baik untuk memaparkannya kepada pengguna yang berkongsi hobi dan nafsu anda.

s3-news-tmp-90538-pinterest--2x1--940

 

 

Laman web rakan sekerja

Sekiranya anda mengetahui orang dengan blog yang berkaitan dengan tapak anda, perkongsian adalah cara terbaik untuk mempromosikan laman web anda secara percuma. Minta rakan sekerja anda menulis jawatan tentang perniagaan anda, dan hubungkan kembali ke laman web anda. Pastikan untuk mewujudkan hubungan yang tulen – bukan sekadar pertukaran link – untuk mendapatkan promosi yang sahih dari mereka.

pexels-photo-955448.jpeg

 

 

 

YouTube atau Vimeo

Jika anda mempunyai kandungan video yang berkaitan dengan perniagaan anda, muat naik ke laman web anda. Untuk mempromosikan laman web anda kepada pengunjung yang lebih besar, kongsikan web anda di platform video popular ini.

nc-logo-youtube-mobile

 

 

 

 

Menggalakkan tapak web anda secara percuma dan mengalami manfaat
Drumming perniagaan untuk syarikat anda memerlukan mempromosikan laman web anda – dan semakin mempromosikan anda boleh lakukan secara percuma, lebih baik.

Platform media sosial dan direktori dalam talian mempromosikan laman web anda secara percuma lebih mudah berbanding sebelum ini. Orang yang mengetahui tapak anda dari platform ini sudah berminat dengan kandungan atau perkhidmatan yang anda tawarkan, jadi mereka akan lebih cenderung untuk menghubungi anda.

Dengan strategi percuma di atas, promosi laman web boleh menjadi aktiviti harian – tanpa kos tambahan kepada anda.