Menerokai Hutan Hujan Tertua Di Dunia, Royal Belum, Gerik, Perak

Taman Negara Royal Belum adalah taman besar di bahagian utara Semenanjung Malaysia. Ia adalah sebahagian daripada Kerjasama antara Kompleks Hutan Belum-Temengor (BTFC) dengan Kerajaan Thailand.

Ia adalah salah satu hutan hujan tertua di dunia, sejak lebih dari 130 juta tahun. Royal Belum adalah taman negara dan bukan Taman Negara rasmi. Ini bermakna kerajaan tempatan dibenarkan menggunakan kawasan hutan produksi dan ia terbuka untuk pembangunan masa hadapan.

47655627 - banding lake, royal belum, perak, malaysia

Kerajaan Malaysia juga memohon untuk mewartakan Royal Belum sebagai taman nasional, walaupun sehingga kini hanya sebahagian dari hutan besar yang dipelihara dan dilindungi sebagai taman negara. Royal Belum mempunyai potensi untuk menjadi salah satu destinasi pelancongan utama Malaysia.

Hidupan Liar

Di Royal Belum, anda boleh melakukan lawatan (terutamanya pelayaran bot) untuk melihat hidupan liar seperti gajah, rusa, babi hutan, burung, serangga dan banyak pokok tropika dan tumbuh-tumbuhan.

gajah-afrika_0312

Terdapat juga beberapa spesies haiwan terancam yang tinggal di Royal Belum seperti Harimau Malaysia, badak sumatra, sinar matahari Malaysia, tapir dan gibbon putih. Peluang pada pertemuan dengan haiwan yang hebat ini sangat tipis.

enggang1

Ia dikatakan satu-satunya tempat di Malaysia di mana anda dapat melihat semua spesies burung enggang. Selain itu, ini juga merupakan salah satu tempat untuk dikunjungi jika anda mahu ‘pengalaman’ mendekati rafflesia kerana terdapat tiga jenis bunga besar ini.

download (1)

Tasik Temenggor

Di Royal Belum terletaknya Tasik Temenggor, tasik kedua terbesar di Semenanjung Malaysia selepas Tasik Kenyir. Danau Temenggor adalah, seperti Tasik Kenyir, tasik buatan manusia yang digunakan untuk tadahan air.

IMG_7664

Tasik ini mempunyai pelbagai spesies ikan air tawar termasuk Kelah, Toman, Sebarau, Tenggalan dan Baung, yang menjadikannya destinasi yang sempurna untuk pemancing.

pusat santuari kelah_02

Kerana ia menjadi kawasan hutan, tempat ini penuh dengan pulau-pulau kecil (sebenarnya puncak gunung dan bukit) yang boleh dikunjungi. Resort – resort utama juga terletak di pulau-pulau ini.

Tarikan

Ada banyak yang boleh dilihat dan dilakukan di sekitar Royal Belum.  Anda boleh menggunakan bot untuk menjelajah ke tempat-tempat ini.

royal-belum-houseboat_orig

Antara tarikan dan aktiviti adalah pelbagai laluan hutan dan pelayaran sungai,

 • Air terjun Pulau Tujuh (atau mana-mana air terjun yang indah di kawasan itu),
 • Menara Peninjau Pulau Talikail (pemandangan yang menakjubkan),
 • Empangan Temenggor,
 • Batu Putih (Batu Puteh), mencari rafflesia ,
 • Lawatan ke Kampung Chuweh (kampung Orang Asli yang sahih),
 • Mendaki ke  (Sira Gajah) dengan peluang untuk melihat hidupan liar.

Penginapan

Terdapat beberapa pusat penginapan yang baik berhampiran Royal Belum , penginapannya biasanya terletak di tepi Tasik Temenggor. Kerana kebanyakan resort berada di jarak yang jauh ia tidak mudah untuk tinggal di satu resort dan makan di resort lain, anda hanya terhad kepada apa yang ditawarkan oleh resort tersebut.

belum-rainforest-resort-villas

Makanan tempatan yang lebih berkualiti daripada makanan gaya barat. Resort paling popular di sekitar Royal Belum adalah; Belum Rainforest Resort (menawarkan WIFI percuma di kawasan awam), Belum Eco Resort dan Kem Pengembaraan Belum, sebuah kem aktiviti luar yang popular.

Perkara yang menarik tentang resort di Royal Belum ialah anda boleh dengan mudah menempah pakej yang termasuk penginapan 3D / 2N atau 4D / 3N, sarapan pagi dan juga semua aktiviti harian dan lawatan.

Ini bermakna tidak ada kesulitan mencari lawatan yang sesuai di masa hadapan, kerana di sana anda hanya boleh mengambil bahagian dalam lawatan jika ada cukup orang yang berminat dalam lawatan itu.

Senarai Semak Untuk ke Royal Belum

 • Kit pertolongan cemas dengan ubat peribadi
 • Tripod untuk kamera anda (untuk membuat gambar dalam keadaan cahaya yang rendah)
 • Ubat Nyamuk
 • Jaket hujan, poncho dan / atau payung
 • Lampu kepala atau lampu suluh
 • Pakaian kering dalam beg kalis air
 • Kasut yang selesa
 • Joran (bagi mereka yang merancang untuk memancing)