(Halal Trip) – 5 Tempat Perlu Dilawati Apabila Ingin ke Chiang Rai, Thailand

Bandar Chiang Rai adalah wilayah paling utara Thailand. Ia bersempadan dengan Negeri Shan di utara, Wilayah Bokeo di Laos di timur, Phayao di selatan, Lampang di barat daya, dan Chiang Mai di barat.

Diasaskan oleh King Mangrai pada tahun 1262  dan menjadi ibu kota Dinasti Mangrai. Seterusnya, Chiang Rai ditaklukkan oleh Burma dan tetap berada di bawah pemerintahan Burma selama beberapa ratus tahun.

Tidak sampai tahun 1786 Chiang Rai menjadi pengikut Chiang Mai. Siam (Thailand) menduduki Chiang Mai pada tahun 1899, dan Chiang Rai telah diisytiharkan sebagai wilayah Thailand pada tahun 1933.

Majoriti penduduk adalah etnis Thai yang berbahasa Kham Muang di antara mereka, tetapi 12,5% berasal dari suku gunung, minoriti yang besar di wilayah utara. Bilangan yang lebih kecil adalah keturunan Cina, terutamanya keturunan tentera Kuomintang yang menetap di rantau ini, terutamanya di Santikhiri.

Antara Tempat Menarik Di Chiang Rai, Thailand.

Bandar Chiang Rai

DSC32891

Bandar Chiang Rai  kekal sebagai wilayah yang asyik dengan suasana yang menyenangkan. Diasaskan pada tahun 1262 sebagai ibu kota Dinasti Mengrai, selepas Chiang Saen, hari ini bandar ini mengekalkan identiti Lanna yang kuat, kebanyakannya melalui koleksi kuil, seni, bahasa, masakan dan muzik yang mengagumkan.

Tetapi tidak seperti Chiang Mai, bandar ini menawarkan sedikit kepelbagaian apabila ia berkaitan dengan kehidupan malam, hiburan dan membeli-belah, dan kebanyakannya tertumpu di kawasan sekitar Menara Jam. Bandar ini secara beransur-ansur mengembangkan sektor pelancongannya, bermula dengan Pasar Malamnya sendiri, Saturday Walking Street dan Festival Jazz.

Di tepi sungai masih banyak yang belum dibangunkan, walaupun dengan beberapa hotel mewah di sepanjang sungai. Untuk menghargai keindahan Sungai Mae Kok, lebih baik menyewa bot panjang dan mengambil pemandangan di sepanjang dua tebing sungai. Pada penghujung hari, Chiang Rai City adalah semua tentang bersantai dan mengambilnya perlahan-lahan, menikmati setiap saat kerana ia datang.

Pasar malam Chiang Rai terletak berhampiran dengan pusat bandar, berjalan kaki singkat dari stesen bas. Selain memiliki kedai separa kekal, satu kawasan dikhaskan untuk penjual individu yang menyebarkan barangan mereka di tanah.

Pasar ini adalah tempat yang baik untuk membeli cenderamata Thai, ia menawarkan fabrik, perak, manik dan jahitan. Kraftangan pergi pada harga yang murah, walaupun rundingan adalah disyorkan. Terdapat sebuah gelanggang makanan yang menawarkan pelbagai hidangan tradisional Utara.

Sempadan Antara 3 Negara, Golden Triangle (Ruak)

golden triangle 1

Segitiga Emas terletak di Wilayah Chiang Rai, di utara Thailand. Nama Inggeris berasal dari pertemuan Laos, Myanmar dan Thailand di sini, tetapi kepada penduduk tempatan ia adalah Sop Ruak.

Segitiga Emas telah menjadi kawasan yang terkenal dengan penanaman candu, Permandangan berbukit-bukau, dibahagikan dengan Sungai Ruak yang mengalir ke Sungai Mekong (Mae Khong). Sungai-sungai ini membentuk sempadan semula jadi antara ketiga negara Laos (di sebelah timur Mekong), Myanmar (di utara Ruak), dan Thailand (di sebelah barat Mae Khong).

Terdapat juga ada Muzium Candu ( House of Opium ), iaitu dipamerkan berbagai jenis teknologi zaman dahulu serta segala berkaitan penanaman candu, proses pembuatan dan sebagainya.

Anda boleh pergi dengan menaiki bot di seberang ke sebuah pulau kecil yang bernama Don Sao, milik Laos. Tiada visa untuk Laos diperlukan untuk membuat perjalanan ini. Ini popular di kalangan pelancong, dan banyak bot kecil menawarkan perkhidmatan ini.

Boleh rujuk laman web di bawah yang menawarkan pakej Golden Triangle:

Maesai – Tachiliek ( Sempadan Thailand – Myanmar )

20170918_142618

Mae Sai adalah daerah utara di Wilayah Chiang Rai di utara Thailand. Pekan Mae Sai adalah sempadan utama antara Thailand dan Myanmar. Rangkaian lebuh raya Asia AH2 (Jalan Laluan Thailand 1 atau Phahonyothin) melintasi Sungai Mae Sai ke bandar Tachileik di Myanmar.

Pas sehari untuk warganegara bukan Burma yang masuk ke Myanmar dikeluarkan di kastam Myanmar di Tachileik. Pasport diambil dan permit perjalanan sementara dikeluarkan.

Penduduk Muslim yang agak ramai sedikit berbanding dengan bandar Chiang Rai menjadikan kawasan tumpuan pelancong untuk datang ke sini. Agak mudah untuk mencari makanan halal.

Mae Sai adalah 259 km ke utara Chiang Mai, 61 km ke utara Chiang Rai, dan 850 km ke utara Bangkok.

Boleh rujuk laman web di bawah yang menawarkan pakej Golden Triangle:

Choui Fong Tea, Mae Chan Tea House & Plantation

choui-fong-tea-farm

Selama setengah abad, Choui Fong Tea telah terkenal dengan teh tradisional berkualiti tinggi yang ditanam di kebun sendiri di Chiang Rai – pusat pertanian di kerajaan Thailand. Dari segi kapasiti pengeluaran, Choui Fong adalah yang terbesar berbanding pengeluar teh lain di wilayah Chiang Rai.

Telah wujud selama lebih dari 40 tahun dan secara konsisten, Choui Fong telah mengekalkan kualiti standard yang sangat tinggi. Dapat menghasilkan salah satu teh terbaik di Thailand. Choui Fong telah membina senarai pelanggan yang semakin meningkat sejak bertahun-tahun; di sini di Thailand dan di negara lain.

Teh Choui Fong terdapat beberapa jenis teh tertentu seperti Assum, Green, Oolong dan Teh Hitam di dataran tinggi pada ketinggian sekitar 1,200 meter di atas paras laut. Keadaan iklim dan keadaan yang ideal di Chiang Rai membenarkan penanaman teh yang sangat baik.

Bukan sahaja teh yang ditanam di bawah keadaan optimum yang dihasilkan oleh sifat ibu, penuaian dan pemprosesan daun teh dilakukan dengan menggunakan kaedah yang telah terbukti dan terbaik dalam dunia yang dipraktikkan dari daun yang dipilih dengan teliti yang dilakukan oleh pemetik yang terlatih dengan baik untuk mengadun daun dengan profesional pakar teh dari Taiwan.

Semua faktor ini bergabung untuk menjamin pengguna dapat menikmati teh yang berkualiti tinggi, yang kaya dengan rasa dan aroma yang berpanjangan dan menyenangkan.

Boleh rujuk laman web di bawah yang menawarkan pakej Golden Triangle:

Sumber rujukan:

Kredit kepada: