(Halal Trip) – 6 Tempat Menarik di Chiang Mai, Thailand.

Advertisements

Chiang Mai (Bahasa Thai  เชียงใหม่ ) adalah wilayah (changwat) kedua paling besar di Thailand yang terletak di bahagian utara negara tersebut. Wilayah-wilayah yang terdekat adalah (dari timur laut mengikut hala jam) adalah Chiang Rai, Lampang, Lamphun, Tak dan Mae Hong Son. Chiang Mai bersempadan dengan Myanmar di sebelah utara.

 

Bentuk Muka Bumi

Kawasan Chiang Mai dipenuhi dengan gunung-ganang yang terletak menurut hala selatan-utara. Sungai Ping, salah satu anak sungai terbesar kepada Sungai Chao Phrayaberpangkal di pergunungan Chiang Dao.

Gunung tertinggi Thailand, Doi Inthanon, yang berukuran 2,575 meter, terletak di Chiang Mai. Wilayah ini juga memiliki beberapa taman negara seperti Doi Inthanon, Doi Suthep-Pui, Mae Ping, Sri Lanna, Huay Nam Dang, Mae Phang, Chiang Dao.

 

Masyarakat

13.4% dari penduduk Chiang Mai adalah dari suku bangsa bukit seperti Orang Hmong, Orang Yao, Lahu, Lisu, Akha dan Orang Karen.

 

Sejarah

Kota Chiang Mai pada suatu ketika merupakan ibu kota kerajaan Lanna selepas penubuhannya pada 1296. Pada 1599 kerajaan Lanna ditakluk oleh kerajaan Ayutthaya dan Chiang Mai diintegrasikan ke dalam kerajaan Thai.

 

Tempat Tarikan

 

Halal Street Hilal Town

 

20170915_131337

Jalan Halal terletak berhampiran pasar malam Chiang Mai, ini adalah tempat terbaik untuk makan makanan Thai Halal di Chiang Mai. Di pintu masuk soi / jalan terdapat masjid Cina yang terkenal, Masjid Hidayatul Ban Hao. Masjid ini dibina oleh orang Islam Cina yang menetap di Thailand, mereka berhijrah ke Thailand dari China Yunnan.

Terdapat 5 hingga 6 restoran Thai halal, yang menyajikan sajian utara yang terkenal Halal “khao Soi” serta beberapa masakan Thailand utara yang lain,
restorannya kemas dan bersih, sementara nama restoran dan papan tanda tetap dikekalkan dalam campuran gaya tradisional bahasa Cina dan bahasa Thai.

Dari tempat ini, anda boleh mengambil gaya snek Thai halal utara yang biasanya sukar dicari di Bangkok. Masa terbaik untuk melawat tempat ini ialah antara pukul 10.00 pagi hingga 6.00 petang.

logo-agoda
BEST ACCOMODATIONS IN CHIANG MAI, THAILAND, BOOK NOW

 

 

 

Chiang Mai Night Market

Screen-Shot-2012-02-07-at-11.52.17

Bazaar Malam Chiang Mai adalah tepat di sebelah timur Sungai Ping, di Jalan Chang Khlan, antara Jalan Tha Phae dan Sridonchai. Ia terkenal dengan kraf tangan dan lukisan potretnya. Terdapat juga perhiasan, mainan, pakaian, dan barangan berteknologi tinggi seperti CD dan DVD. Pasar adalah salah satu tarikan pelancong yang paling popular di Chiang Mai.

Pada mulanya, pasaran itu dimiliki oleh peniaga-peniaga Cina, tetapi ia semakin besar kerana lebih banyak bangunan komersial dibina, dan ia tidak lagi dimiliki oleh sekumpulan orang. Sebaliknya, terdapat banyak pemilik, dan kebanyakannya adalah orang Thai.

Pasar malam ini berdekatan dengan Hotel Grand Bazaar Place, Masjid Hidayatul Ban Haw, Chiang Mai. Makanan halal mudah didapati di sini.

 

 

Maesa Elephant Camp

20170916_100202

Gajah telah dihormati di Thailand selama berabad-abad. Terkenal sebagai binatang liar yang terkuat, di Thailand mereka penting dalam peperangan, dengan raja-raja yang dipasang pada Elephants melawan Burma untuk mempertahankan Thailand pada banyak kesempatan. Mereka juga telah diperhatikan kerana kecerdasan mereka, memori dan sifat yang menyenangkan. Legenda Thai mengatakan bahawa perkawinan seperti gajah “suami” adalah kaki depan, yang memilih arah, “isteri” kaki belakang, menyediakan kekuatan.

Maesa Elephant Camp menyediakan beberapa aktiviti kepada pengunjung yang datang ke sini. Diantaranya ialah Persembahan Gajah, Menunggang Gajah, Melihat Gajah mandi, gajah melukis dan sebagainya. Harga THB1300.

Untuk keterangan lanjut boleh layari pautan di bawah:

https://maesaelephantcamp.com/en/

atau boleh rujuk pakej www.mychiangmaitour.com

 

 

Bai Orchid & Butterfly Farm

20170916_112530

Bai Orchid dan Butterfly Farm merupakan tempat yang lebih eksotik untuk dilawati di rantau Chiang Mai. Pengunjung boleh menikmati rama-rama eksotik dan sepanjang hayat tanaman. Ladang-ladang ini juga mempunyai kandang rama-rama khas di mana spesies tropika dapat dilihat dalam persekitaran semula jadi.

Untuk keterangan lanjut, boleh rujuk pakej www.mychiangmaitour.com

 

Tiger Kingdom

tiger-kingdom-chiang-mai-thailand

Tiger Kingdom Chiang Mai adalah sekali dalam pengalaman seumur hidup di mana anda boleh bertemu, bermain, dan mengambil gambar anda bersama harimau dengan lebih dekat! Bolehkah anda berteman dengan salah satu anak harimau? Atau adakah anda cukup berani untuk mendekati salah satu harimau gergasi ?

Dibuka setiap hari termasuk cuti umum dari pukul 8 pagi hingga 6 petang (kemasukan terakhir pukul 5:30 petang).

Untuk keterangan lanjut, boleh rujuk pakej www.mychiangmaitour.com

 

booking-logo-504475D532-seeklogo.com
Today Best Price For Chiang Mai, Thailand… Reserve Here

 

Chiang Mai Zoo

chiang-mai-zoo

Zoo Chiang Mai adalah daya tarikan yang hebat untuk semua peringkat umur. Terletak di dasar pergunungan, zoo menawarkan landskap yang indah dan pelbagai haiwan untuk dilihat.

Terletak di bukit Doi Suthep-Pui, hanya 4 km. dari pusat bandar Chiang Mai. Bukan sahaja haiwan yang menakjubkan telah dibangkitkan di sini tetapi juga pemandangan semulajadinya telah menarik hampir sejuta pelawat setiap tahun.

Harga tiket untuk dewasa THB150 manakala kanak – kanak ialah THB100. Dibuka pada 8.00 pagi sehingga 5.00 petang.

 

Untuk keterangan lanjut, boleh rujuk pakej www.mychiangmaitour.com

 

 

 

 

Sumber rujukan:

Kredit kepada:

http://fznberkat.blogspot.my/2017/11/chiang-mai-chiang-rai-bangkok-backpack.html